Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Lisa Leutner

 

Alexander Van der Bellen osztrák államfő pénteken aláírta a kötelező COVID-19 elleni oltás bevezetéséről szóló törvényt. Amennyiben Karl Nehammer osztrák kancellár is aláírja, akkor a hatályba lép a törvény.

 

A parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács még január 20-án fogadta el a vitatott kezdeményezést, most csütörtökön pedig a felsőház is áldását adta rá.

 

A kötelező oltás Ausztriában minden 18. életévét betöltő személyt érintene, aki állandó lakhellyel rendelkezik Ausztriában, Kivétel csak a várandós nők, az egészségügyi állapotuk miatt nem oltható betegek, és az átesettek bizonyos köre kapott. A kötelező oltás alól mentesülő csoportok pontos listáját az egészségügyi minisztérium rendeletben teszi majd közzé.

 

 hirdetes_300x300  

A kötelező oltás megsértéséért 600 eurós helyszíni, és akár 3600 eurós eljárási bírság szabható ki. A március közepéig tartó átmeneti időszakban nem rónak ki bírságokat.

 

A beoltatlanok hivatalos felszólítást kapnak majd a  vakcinázásra. Abban az esetben, ha romlana a járványhelyzet, minden oltási igazolvánnyal nem rendelkező személyt automatikus büntetőjogi úton köteleznek majd oltásra.

 

Ausztriában is terveztek oltási lottót, de a kormány nem talált partnert, akivel megvalósíthatta volna az ötletet. Az ORF közszolgálati televízió a Heute napilap közlése szerint azzal hátrált ki a dologból, hogy előbb meg kéne hozzá változtatnia saját működési törvényét.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!