Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Oroszországnak már rendelkezésére áll az Ukrajna elleni invázió sikeres elindításához szükséges haderő 70 százaléka – közölte a Reuters hírügynökség nevük elhallgatását kérő amerikai képviselőkre hivatkozva.

 

Az elmúlt két hétben az orosz taktikai egységek száma 60-ról 83-ra emelkedett, és további 14 éppen úton az ukrán határhoz, állítja a Reuters.

 

A hírügynökség forrásai szerint az időjárástól függ az offenzíva megindítása, a talaj fagyása február közepén várható a térségben (kelet-ukrajnai vidékekre jellemző ingoványos talajon nehezebb az előrejutás a nagy harcászati gépekkel – a szerk.),  az ideális viszonyok március végéig fennállnak majd.

 

 hirdetes_300x300  

Az orosz egységek számának emelkedése és közelsége a képviselők szerint arra utal, hogy a diplomácia lehetőségei kezdenek bezáródni.

 

Ha Oroszország valóban támadást indítana, egyes elképzelések szerint néhány nap alatt elérhetné Kjevet. A teljes invázió nagyon sok emberéletet követelne. A becslések 5-25 ezres emberveszteségről szólnak az ukrán, míg 3-10 ezer főnyi veszteségről szólnak az orosz oldalon. A civil áldozatok számát az amerikai forgatókönyvek 25-50 ezerre jósolják, és több millióan hagynák el otthonaikat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!