Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Heti háromról egy tanórára csökkentik szeptembertől Lengyelországban a német kisebbség államilag támogatott anyanyelvi oktatását, az így megtakarított költségvetési eszközöket Varsó a németországi lengyel kisebbség nyelvoktatására szánja – közölte hétfőn a lengyel oktatásügyi tárca.

 

A minisztérium közleménye szerint a múlt héten az Andrzej Duda lengyel elnök által jóváhagyott idei állami költségvetésben az eredetileg tervezett 240 millió zlotyból 200 millió zlotyra faragták le a németajkúak anyanyelvi oktatására szánt összeget.

 

Az így nyert 40 millió zlotyt teljes egészében a németországi lengyel kisebbség anyanyelvű oktatására szánják – áll a közleményben. A dokumentumban aránytalannak találják azt, ahogyan a kisebbségi anyanyelvi oktatás terén a német és a lengyel fél megvalósítja az 1991-ben a jószomszédi viszonyról és a baráti együttműködésről szóló államközi szerződést.

 

 hirdetes_300x300  

Kiemelik, hogy Berlin nem biztosítja szövetségi szinten a lengyel nyelv oktatásának megszervezését és finanszírozását.

 

A lengyel családokból származó diákok ugyanis csak egyes német tartományokban részesülhetnek a helyi hatóságok által támogatott anyanyelvi oktatásban.

 

Németországban jelenleg mintegy 1,5-2 millió főt számláló lengyel közösség él, amely hivatalosan nem élvezi a kisebbség státuszát. A németországi lengyeleket az 1939 szeptemberében, Lengyelország hitleri megtámadása után kiadott német dekrétumok alapján fosztották meg a kisebbségi státusztól.

 

A mai németországi lengyel közösség próbálja feleleveníteni a második világháború előtti, mintegy 1 millió fős őslakos lengyel kisebbséget képviselő szervezet, a Rodlo hagyományát. A Rodlo vezetőinek többségét a háborúban a náci német koncentrációs táborokban meggyilkolták, a szervezet sok tagját pedig a németek a keleti frontra vezényelték, ahonnan soha nem tértek vissza.

 

1945 után Lengyelország határait a nagyhatalmak nyugati irányba tolták; Németország keleti területeit Lengyelországhoz, Lengyelország több mint felét pedig a Szovjetunióhoz csatolták. A németországi lengyel közösség ezt követően a kettős identitású sziléziai lakosok áttelepülésével, később a lengyel politikai és gazdasági emigrációval is bővült, az utóbbi években pedig újabb lengyel munkavállalók érkeztek Németországba.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!