Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Az Oroszország és Egyesült Államok közt folyó, atomfegyverekről szóló tárgyalások menete bizonyos fokig attól függ majd, hogy Amerika hogyan áll majd hozzá Moszkva biztonsági garanciákról szóló követeléseihez – közölte Vlagyimír Jermakov, az orosz külügyminisztérium fegyverkezést felügyelő osztályának vezetője a Reuters hírügynökség szerint.

 

Jermakov szerint a biztonsági garanciákról szóló jelenlegi viták prioritást élveznek az ellenőrzéssel szemben.

 

„A mostani időszakban nincs semmilyen megállapodás a stratégiai párbeszéd új találkozóinak harmonogramját illetően”

 

idézte Jermakovot a Reutes a Ria Novosti-ra hivatkozva. Az osztályvezető leszögezte, hogy a tárgyalások további menete „nem kis részben” attól függ majd, milyen egyezség születik az orosz biztonsági garanciákról. Azt is kihangsúlyozta, hogy

 hirdetes_810x300  

 

Moszkva nyomást fog gyakorolni Washingtonra, hogy az orosz kezdeményezésről mint egységes egészről tárgyaljanak, és nem fogja megengedni, hogy a másik fél „kedve szerint” válogassa ki a neki tetsző részeket. 

 

Oroszország a garanciális csomag keretében többek között azt követeli, hogy a NATO ne vegyen fel újabb tagokat keleti irányba, ne vegye Ukrajnát sem a szövetségbe, és ne tartson fenn katonai támaszpontokat egyetlen posztszovjet országban sem. A javaslatok részét képezi továbbá, hogy a NATO vonja vissza haderőit a szövetség 1997-es határai mögé.

 

Ezek a feltételek egy csomagban nyilvánvalóan elfogadhatatlanok a NATO és az Egyesült államok számára. Korábban a szakértők úgy vélték, hogy Oroszország számára a prioritás, hogy garanciát kapjon arra, Ukrajna sosem lesz a NATO tagja.

 

Oroszország és az USA tavaly, nem sokkal az előző szerződés lejárta előtt egyeztek meg arról, hogy START 3, illetve Új START néven meghosszabbítják a fegyverkezés ellenőrzésről szóló szerződést egyelőre öt évre. A program további sorsa azonban bizonytalan.

 

CTK, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!