Nyitókép: Justin Tang/The Canadian Press via AP

 

A kanadai miniszterelnök a demokrácia megbénításával vádolja a tüntetőket, akik először csak az oltás ellen tiltakoztak, most már a kormány ellen is demonstrálnak. Az ottawai rendőrség már nem tudja segítség nélkül kezelni a helyzetet.

 

Betiltották a dudálást a kanadai kamionosok tíz napja tartó tartó ottawai tüntetésén. Bár ez a hang az oltásellenes demonstráció meghatározó jelképe lett, mostanra a lakosság nagy részének idegesítővé vált. A megmozdulást a kamionosok azért kezdték, mert csak oltással vagy két hét karantén vállalásával léphettek át az Egyesült Államokból Kanadába, a tiltakozás azonban 10 nap alatt már kormányellenes demonstrációvá nőtte ki magát.

 

 hirdetes_300x300  

„Száz százalék, hogy meghalnék az utcákon, hogy gyerekeim és az unokáim szabadon nőhessenek fel” – mondta az egyik tüntető. „Láttunk embereket az út mellett a tábláikkal este 10-kor, mínusz negyven fokban, ott álltak, és azt mondták, mi vagyunk az egyetlen reményük. Hogy jutottunk idáig, és miért tartunk itt? – tette fel a kérdést a kamionos.

Több száz kamion torlaszolja el a kanadai parlament körülötti területet. Ottawa az állami hatóságoktól kér segítséget, mert a helyi rendőrség már túlságosan leterhelt az állandó készenlét miatt.

 

„Ez egy tragédia azok számára, akik itt élnek vagy itt dolgoznak. Véget kell ennek vetni, és mindent meg is teszünk ennek érdekében. Több segítség kell. Haladunk, de többre van szükségünk”

 

– közölte a városi rendőrfőkapitány, Peter Sloly.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a demokrácia megbénításával vádolja a tüntetőket. Az ellenzék szerint viszont az éppen koronavírus miatt karanténban lévő kormányfő tehet az országban korábban sosem látott mértékű megosztottság.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!