Nyitókép: AP Photo/Michael Probst

 

Újabb öt évre megválasztotta Németország szövetségi elnökének Frank-Walter Steinmeiert vasárnap Berlinben a szövetségi közgyűlés.

 

A 2017-ben hivatalba lépett államfő 73,3 százalékos támogatottsággal kezdi meg második ciklusát.

 

 hirdetes_810x300  

Megválasztása után elmondott beszédében kiemelte, hogy „egy katonai konfliktus, egy kelet-európai háború veszélyének kellős közepén vagyunk”, és „Oroszország viseli a felelősséget ezért”.

 

Hozzátette: azt kéri Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy „vegye le a kötelet Ukrajna nyakáról”.

 

A jelképes szerepet betöltő államfőt megválasztó szövetségi közgyűlés a szövetségi parlament (Bundestag) tagjaiból és a tartományi parlamentek küldötteiből áll. A tartományok számos hírességet delegáltak, köztük Angela Merkel volt kancellárt és Hansi Flicket, a férfi felnőtt labdarúgó válogatott szövetségi kapitányát.

 

Frank-Walter Steinmeiert 1045-en támogatták, a hivatalban lévő államfő így már az első fordulóban megszerezte a folytatáshoz szükséges abszolút többséget.

 

A második helyen a Bundestag legnagyobb ellenzéki frakcióját alkotó CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) jelöltje, Max Otte végzett 140 szavazattal. Max Otte a CDU tagja. Párttagságát felfüggesztették, amiért elvállalta a az AfD államfőjelölti felkérését.

 

A szövetségi kormányt alkotó koalíció legnagyobb tagjától, a Német Szociáldemokrata Párttól (SPD) balra álló Baloldal (Die Linke) jelöltje, Gerhard Trabert 96 szavazatot szerzett.

 

Az utolsó helyen a Szabad Választók (Freie Wähler) nevű Bundestagon kívüli párt jelöltje, Stefanie Gebauer végzett 58 szavazattal.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.