Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Az orosz védelmi minisztérium kedden megerősítette, hogy az Ukrajna határánál hadgyakorlatban részt vevő egyes katonai egységek a gyakorlatok végeztével keddtől visszatérnek támaszpontjukra.

 

Az Interfax hírügynökség azt közölte, hogy miközben országszerte nagyszabású hadgyakorlatok zajlanak, a déli és a nyugati katonai körzet egységei befejezték a gyakorlatokat, ezért visszatérnek rendeltetés szerinti bázisaikra.

 

Ez a lépés mindenképp ellentmond azon amerikai és brit állításokra, miszerint bármelyik nap megindulhat egy Ukrajna elleni orosz invázió. Liz Truss brit külügyminiszter azt mondta, Nagy-Britannia az orosz csapatok teljes visszavonását szeretné látni azelőtt, hogy hitelt adna Moszkva állításának, miszerint nem akar inváziót indítani Ukrajna ellen.

 

 hirdetes_300x300  

Az orosz védelmi minisztérium olyan felvételeket tett közzé a neten, amelyeken azt látni, hogy harckocsikat és más páncélozott járműveket pakolnak fel vasút kocsikra. Egyúttal közölték, hogy a technika egy részét vasúton szállítják, más része önállóan vonul vissza bázisára.

 

Oroszország több mint 100 ezer (egyes források szerint már 150 ezer) fős hadsereget vont össze Ukrajna határainál a hivatalosan február 20-ig tartó Fehéroroszországgal közös hadgyakorlatra hivatkozva. Jelenleg Ukrajnát csaknem körbe zárja az orosz hadsereg.

 

Moszkva eddig következetesen tagadta, hogy valaha is meg akarta volna támadni Ukrajnát.

 

Reuters.cm

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.