Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak

 

Ismét teljes gázon robog a háborús retorika, az Egyesült Államok és a NATO – legalábbis a nyugati híradások szerint – fokozott figyelemmel követik a kelet-ukrajnai eseményeket. Az amerikai álláspontos most éppen arról szól, hogy az orosz hamis zászlós műveletekkel akarnak okot teremteni Ukrajna megszállására. Moszkva szerint a vádak alaptalanok, egyébként is elkezdtek a hadgyakorlatok lezárultával kivonni haderejüket Dagesztán és Csecsenföld irányába az ukrán határtól.

 

A Nyugat és Ukrajna ugyanakkor azt állítja, hogy semmit nem látnak ebből az orosz visszavonásból, sőt, az orosz haderő gyarapodásáról szóló hírszerzési információkkal érvelnek. A Fehér Ház álláspontja szerint „minden jel arra utal, hogy az oroszok készek inváziót indítani Ukrajna ellen”.

 

Moszkva ugyanakkor továbbra is tagadja, hogy szándékában állna offenzívát indítani Ukrajna ellen, tény azonban, hogy Ukrajna körül továbbra is jelentős orosz haderő „gyakorlatozik”, komoly, támadásra is alkalmas fegyverrendszerekkel.

 

 hirdetes_300x300  

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott – természetesen olyan bizonyítékokra hivatkozva, amit nem hoztak nyilvánosságra – miszerint Oroszország Ukrajna megszállása igazolásaként hamis zászlós akciókat vethet be, például „terrorista bombázást” orosz területen, vagy „hamis zászlós vegyitámadás” is szerepel a potenciális casus belli listáján.

 

Az amerikaiak tudni vélik – megint

 

Az amerikai elgondolás szerint az invázió kibertámadásokkal és Ukrajna területének különböző pontjaira mért rakéta-támadásokkal kezdődik, majd az orosz csapatok elkezdenek benyomulni Kijev és más stratégiai jelentőségő ukrán város felé.

 

Az ukrán hírszerzés csütörtökön olyan információkat osztott meg nyugati szövetségeseivel a Reuters hírügynökség szerint, amelyek egy péntek reggeli, szakadár területek elleni bombázásra utaltak. E sorok írásakor már azt is tudni, hogy ez a támadás végül nem következett be.

 

Csütörtökön azonban megnövekedett a kelet-ukrajnai frontovnalon a hadi érintkezések száma. A senki által el nem ismert Luhanszki Népköztársaság szakadár egységei 122 mm-es lövegekkel adtak le lövéseket a fontvonalon fekvő Sztanicja Luhanszka faluban lévő épületre, eltaláltak egy óvodát is. Gyerekek nem sérültek meg, de két óvónő agyrázkódást szenvedett.

 

A frontvonal több pontján történtek hasonló támadások. Ukrajna és Nyugat szerint orosz provokációkról van szó.

 

Washington csütörtökön azt közölte, hogy információik szerint az ukrán határnál összevont orosz haderő létszáma 7000-rel nőtt. Azt pontosan nem tudni, jelenleg mekkora létszámú orosz hadsereg tartózkodik Ukrajna közelében.

 

Északi vagy déli vonal?

 

A GeopoliticalFutures vonatkozó elemzése szerint egy esetleges ukrajnai invázió menete Lengyelország és Románia szemszögéből is rendkívül fontos kérdés. Az elemzők által lelogikusabbnak tartott orosz lépés, hogy a déli vonalon indítanak támadást – ha ugyan sor kerülne háborúra – , hogy az orosz többségű Mariupol kikötővároson keresztül előrenyomulva szárazföldi összeköttetést teremtsen Odessza és a Krím között.

 

Ez azt is jelentené, hogy az oroszok megszereznék az összes, még nem NATO-hoz tartozó fekete-tengeri kikötőt.

 

A másik forgatókönyv egy északi vonalú támadást sejtet, ez azonban kevésbé valószínű.

 

Az első esetben Romániának kell készen állnia egy esetleges ellentámadás lebonyolítására kétéltű és hegyvidéki hadviselés keretében. Az északi támadás esetén Lengyelországnak kellene adekvát választ adnia és megakadályoznia az oroszok előrenyomulását.

 

apnews.com, GPF

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!