Nyitókép: Profimedia

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a kormánynak, hogy haladéktalanul fizessenek ki 10 ezer rubelt (114 euró) azoknak a menekülteknek, akik az Ukrajna keleti részén elterülő Donbaszból érkeznek a Rosztovi területre.

 

Dimitrij Peskovnak, a Kreml szóvivőjének tájékoztatása szerint a pénzt az orosz kormány tartalékalapján keresztül fogják kifizetni.

 

 hirdetes_810x300  

Az Oroszország déli részén elterülő Rosztovi területen hétvégétől rendkívüli állapot van érvényben, míg a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságból evakuált lakosok miatt a Volgográdi és Voronyezsi térség már február 19-e óta a legmagasabb szintű készültségi állapotban van. Az Interfax tájékoztatása szerint Oroszország 26 régiója készen áll arra, hogy befogadja a Donbaszból érkező menekülteket.

 

A Znak.com hírportál szerint az evakuáció megkezdése után az Orosz Föderációval közös határon hatalmas autósorok torlódtak fel.

 

„Azok, akik átlépik a határt, és belépnek Oroszország területére, nem tudják hogyan tovább“

 

– mesélték az evakuált polgárok, hozzátéve, hogy a szálláshelyek nem elegendőek, kevés az étel, valamint a mosdók is hiányoznak.

 

Nagyon sok evakuált személy nem tud kapcsolatba lépni az oroszországi rokonaival, arra pedig nincs lehetőségük, hogy visszaforduljanak, ugyanis a határ menti hivatalok nem engedik őket vissza Ukrajna területére.

 

Az ukrán egységek és az oroszbarát szeparatisták közti konfliktusok már 2014 óta zajlanak Donbaszban, amikor Oroszország elfoglalta és annektált a Krím-félszigetet. Donyeck és Luhansz területén a szeparatisták népköztársaságot kiáltották ki, amit az ukránok „ideiglenesen elfoglalt terület“ terminussal illetnek.

 

Február 17-én a donbaszi helyzet kiéleződött, ugyanis az ukrán erők vezetősége szerint az Ukrajna által ellenőrzött területeken a szeparatisták 30 települést vettek tűz alá, és egy óvodát is eltaláltak, amelyben gyerekek tartózkodtak. A tüzérségi támadás tovább folytatódott, és már az oroszbarát szeparatisták is támadást jelentettek. Ezután döntött úgy a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság, hogy lakosainak egy részét Oroszországba menekíti.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.