Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A szlovák külügyminisztérium diplomáciai tiltakozó jegyzéket küldött Oroszországnak, amelyben elutasítja Oroszország döntését, miszerint elismeri önálló, szuverén országokként a kelet-ukrajnai szakadár régiókat.

 

„Szlovákia Oroszország, mint a Minszki Egyezmény aláírójának ezen döntését a nemzetközi jog és a Minszki Egyezmény megsértésének tekinti, amely döntés nem feltételezi a szóban forgó ukrán területek visszahelyezését Ukrajna ellenőrzése alá. Egyúttal megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2022-es számú határozatát, amely jóváhagyta a Minszki Egyezmény implementációs csomagját”

 

olvasható a jegyzékben, azzal együtt, hogy a szakadár régiók elismerése önálló országként teljesen szembemegy Oroszország állítólagos konfliktusmentes megoldáskeresési szándékával, amit viszont megkövetel a NATO-tól és az EU-tól.

 

„Szlovákia nem ismeri el az egyoldalúan függetlenségüket kikáltó szepratista donyecki és luhanszki területeket, és megerősíti elvi támogatását a független, szuverén és területileg egységes Ukrajna mellett, nemzetközileg elismert határain belül”

 

 hirdetes_300x300  

zárul a jegyzék.

 

Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.