Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

  • A jelek szerint Oroszország totális inváziót indított Ukrajna ellen, mindhárom irányból: a Krím és a Fekete-tenger, a fehérorosz határ és a keleti határ irányából is.
  • Az éjszaka a szakadár területek hivatalosan is katonai segítséget kértek Oroszországtól. Az amerikaiak bejelentették, hogy még az éjszaka vége előtt megindul az orosz támadás. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatban kérte Putyin orosz elnököt, hogy ne támadja meg Ukrajnát.
  • Számos ukrán nagyváros és vonzáskörzete is tűz alatt van.
  • Csernobilt elfoglalták az oroszok, a védelmét ellátó nemzeti gárdát fogságva ejtették

 

22.00 – Eduard Heger kormányfő szerint Putyin nem való a békeszerető, civilizált világba.

 

A szlovák miniszterelnök csütörtök este szólt a lakossághoz a háború első napján. Elmondta, hogy az EU és a NATO keretein belül Szlovákia minden erejével támogatni fogja Ukrajnát.

 

 hirdetes_810x300  

Heger a lakossághoz: Putyin nem való a békeszerető, civilizált világba

 

21.36 – Zuzana Čaputová csütörtök esti, rendkívüli fellépése: Az orosz támadás átírta a világtörténelmet

 

Bővebben az államfő beszédéről alábbi cikkünkben:

 

Zuzana Čaputová: Az orosz támadás átírta a jelenkori történelmet

 

21.02 – Joe Biden közép-európai idő szerint csütörtök este bejelentette az első amerikai szankcióját

 

Kemény gazdasági szankciókat ígért Oroszország ellen Joe Biden amerikai elnök. Biden elmondta, hogy az orosz hadsereg brutális támadást intézett az ukrán nép ellen, amiért Vlagyimir Putyint terheli a felelősség. Elmondása szerint Putyin megtagadta a diplomáciai lehetőségeket, és már hónapok óta tervezte a támadást.

 

„Kemény” gazdasági szankciókat ígér Joe Biden

 

20.28 – Az ukrán államfő összegezte a háború első napjának veszteségeit

 

Zelenszkij: bár vannak veszteségeink, de sikerült megállítani az oroszokat

 

19:30 – Ukrán sajtóhírek szerint az orosz támadás következtében elesett a csernobili atomerőmű.

 

Csernyihiv közelében megadta magát egy orosz felderítő szakasz, Luhanszk megyében pedig több páncélost is kilőttek.

 

Kemény harcok Ukrajna több pontján – Csernobil is elesett

 

18:50 – Kijevben éjszakai kijárási tilalmat vezettek be

 

A felvidéki magyar hírportál

 

18:16 – Putyin: ami történik, az egy kikényszerített hadművelet,

 

…mert olyan rizikó előtt állt Oroszország, hogy nem lehetett tudni, hogyan tudott volna tovább létezni.

 

Putyin sajátjainak: Kikényszerített hadművelet zajlik

 

17:49 – Az ukrán államfő szerint ha a Nyugat nem segít megállítani a háborút, a háború Nyugat ajtaján kopogtathat.

 

A cseh közmédiában feltették a kérdést, látva Oroszország agresszív fellépését, vajon Szlovákia lesz-e a következő célpont.

 

Zelenskyj: Ha a Nyugat nem nyújt segítséget, a háború a Nyugat ajtaján kopogtathat

 

17:04 

 

Gazdasági csapás az orosz-ukrán háború, brutálisan elszállt a nyersanyagok ára

 

17:02 – Az oroszok elfogalták a Hosztomel repteret, amelyért a délután véres harcok folytak. 

 

Az ukránok szerint a harcok elérték a csernobili zónát

 

15:42 – A szlovák rendőrség közlése szerint a szlovák-ukrán határon a helyzet egyelőre nyugodt. 

 

A rendőrség állítása szerint jelenleg az Ukrajnával közös szlovák határon a forgalom semmivel sem kirívóbb, mint egy megszokott hétvégén. A helyzetet az idegenrendészet és a Pénzügyőrség is felügyeli. Az alábbi videó a felsőnémeti határátkelőnél készült.

 

15:40 – Moldova kormánya szükségállapot bevezetését kezdeményezte és lezárta az ország légterét

 

Az Ukrajnát ért csütörtök reggeli orosz támadás nyomán a moldovai kormány szükségállapot kihirdetésére kéri a parlamentet, és az ország légterének lezárásáról döntött.

 

Maia Sandu moldovai elnök csütörtök délelőtti televíziós beszédében – amelyet a romániai hírtelevíziók is élőben közvetítettek – elmondta: reggel ülésezett a moldovai Legfelsőbb Biztonsági Tanács, melynek határozata nyomán a kormány szükségállapot kihirdetésére kéri a parlamentet.

 

Az elnök arról is beszélt, hogy több, Ukrajnába tartó utasszállító repülőgép az ukrajnai fejlemények miatt a chisinaui nemzetközi repülőtéren szállt le. Hozzátette: Moldova gondját viseli a Chisinauba érkezett állampolgároknak.

 

Maia Sandu hazatérésre kérte az Ukrajnában tartózkodó moldovai állampolgárokat. Azt is hozzátette: szükség esetén országa több tízezer menekültet tud befogadni. Az Agerpres román hírügynökség Andrei Spanut, a moldovai infrastruktúra és regionális fejlesztés miniszterét idézte, aki bejelentette: a Legfelsőbb Biztonsági Tanács javaslatára helyi idő szerint 14 órától lezárják Moldova légterét, és az országba tartó repülőgépeket más repülőterek felé irányítják.

A romániai Digi24 hírtelevízió hozzátette: mivel Moldova csak Ukrajnával és Romániával határos, és Ukrajna légtere szintén le van zárva, Románia fogadhatja a Moldovába tartó repülőket. (mti)

 

15:30 – Románia felé is rengeteg ukrán menekül, az ukrán–román határon Tereblecea térségében több ezren állnak sorba gyalogosan (is) a határátkelőnél – írja a Maszol.ro. Sokan egyetlen bőröndöt hoztak legfontosabb  holmijukkal. 

 

15:16 – Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz hadsereg 74 ukrán katonai létesítményt és 11 légibázist semmisített meg. (AP)

 

15-07 – Az orosz ukrán háború első napján sem vagyunk még túl, a cseh munkaerőpiac már kezd beleremegni a harcokba.

 

Az ukrán munkások az általános mozgósítás miatt nem hagyhatják el az országot, akik pedig már Csehországban tartózkodnak, azonnali hatályú behívót kaptak. A cseheknél ez azért különösen fontos körülmény, mert az alkalmazottak öt százaléka ukrán vendégmunkás. További részletek alábbi cikkünkben:

 

Betesz a cseh cégeknek a háború, az ukrán vendégmunkások behívót kapnak vagy eleve nem is jutnak el Csehországba

 

14:49 – Brutális légicsata dúl Kijev közelében és Kijev fölött, harcihelikopterek és vadászgépek támadják a kijevi agglomerációhoz tartozó reptereket. A tét jelenleg a hosztomeli reptér feletti ellenőrzés megszerzése. A közösségi hálóra feltöltött felvételek szerint a vadászgépek elképesztő alacsonyan manővereznek.

 

 

13:15 – „A Biztonsági Tanács ülésén kívül a kormány is rendkívüli ülést tartott, ahol a rendőrség kérése alapján jóváhagytuk azt a határozatot, melynek értelmében a Szlovák Fegyveres Erők 1500 tagját rendelkezésre bocsátjuk a keleti határok ellenőrzésére“

 

Naď: A NATO elkerülhetetlennek tartja a keleti határok megerősítését, beleértve Szlovákiáét is

 

12:46 – Az európai légifelügyelet figyelmeztetést adott: kockázatos Ukrajna közelében manőverezni

 

Térkép: Így kerülik el Ukrajna légterét a civil gépek

 

12:29 – A hírhedten oroszbarát nézeteket valló Milos Zeman cseh államfő beismerte, tévedett, amikor néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy az oroszok nem őrültek, és nem fogják megtámadni Ukrajnát.

 

Zeman: Az őrülteket izolálni kell és nemcsak szóban kell ellenük védekezni, hanem konkrét intézkedésekkel

 

12:05 – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 24-én bejelentette, hogy hadiállapotot vezetnek be Ukrajnában – tudatta az UNIAN hírügynökségre hivatkozva a karpatalja.ma. A kárpátaljai magyar hírportál összegezte, hogy mit is jelent a hadiállapot az Ukrajnában élőkre nézve.

Zelenszkij elrendelte a hadiállapotot. De mit jelent ez?

 

11:50 – A NATO-s és az EU-s szövetségesekkel együtt Szlovákia készen áll arra, hogy segítségen nyújtson Ukrajnának a konfliktus befejezéséhez és az emberi életek megmentésében – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a Biztonsági Tanács ülése után. Közlése szerint Szlovákia biztonsága jelenleg nem forog veszélyben.

Čaputová: Szlovákia készen áll arra, hogy segítségen nyújtson Ukrajnának a konfliktus befejezéséhez

 

11:31 – Magyarországon ülésezik a nemzetbiztonsági operatív törzs

 

Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset

 

11:20 – Tömegesen hagyják el az emberek Ukrajnát

 

Ukrán háború: Torlódás alakult ki a szlovák-ukrán határon nyugati irányba (Videó)

 

10.50 – Ukrajna megszakítja diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal – jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

10:04 – Orosz tankok és szárazföldi egységek megkezdték előrenyomulásukat Ukrajna belterületei felé. A brit miniszterelnök jelezte, hogy a NATO nem tud csapatokat vagy támadó fegyvereket biztosítani Ukrajnának, amennyiben az orosz szárazföldi csapatok Kijev felé indulnak.

 

9:55 – Zelenszkij ukrán elnök ellentámadást rendelt el. Valerij Zaluzsnyij, az ukrán haderő főparancsnoka bejelentette, parancsot kapott, hogy ” a lehető legnagyobb veszteséget okozza az agresszornak. 

 

9:34 – A donyecki szakadárok vezetője üzent az ukrán katonáknak: mentsétek magatokat

 

Eduard Baszuin, a donyecki szakadár régió milíciájának második embere felszólította az ukrán hadsereget, hogy tegye le a fegyvert.

 

„Mentsétek magaokat. Akkor újraépíthetitek országotokat, és újjáépítjük a együtt a békét is” (TASS)

 

9:25 – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a mai nap folyamán az uniós vezetők „masszív és célzott szankciók csomagját” fogadják el. 

 

„Ezzel a csomaggal az orosz gazdaság stratégiai ágazatait célozzuk meg, blokkoljuk hozzáférésüket a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz. Meggyengítjük Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét.”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy mindemellett befagyasztják az EU területén lévő orosz pénzügyi eszközöket, és korlátozni fogják az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piachoz. (bbc)

 

9:18 – Menekülnek Kijevből az emberek: 

 

 

9:17 – Szijjártó: a szomszédságunkban sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be – a háború

 

Szijjártó: a szomszédságunkban sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be – a háború

 

9:03 – Az ukrán rendőrség már hivatalosan is megerősítette, hogy az Odessza elleni támadásokban eddig 6 ember vesztette életét, hét megsebesült, 19-en pedig eltűntek. Mariupolban legalább egy megerősített halálesetről tudni. (cbsnews) 

 

8:56 – Heger: A kormány a NATO-val és az EU-val együttműködve segít Ukrajnának az önvédelemben

 

Heger: A kormány a NATO-val és az EU-val együttműködve segít Ukrajnának az önvédelemben

 

8:54 – Az ukrán Ukrinform hírügynökség oldala leállt. 

 

8:48 – Nyugati reakciók: szankciók és tárgyalások. Közben szakad a tőzsde: 

 

Háború Európában, nyilatkozatáradat a tengeren túlon, durva nyitás a tőzsdéken

 

8:34 – Az ukrán civilek sorban állnak az ATM-eknél, hogy kivegyék számlájukról a pénzüket.

 

People line up to withdraw their money from an ATM in Kyiv, Ukraine, Thursday, Feb. 24, 2022. Ukraine’s border guard agency says that the Russian military has attacked the country from neighboring Belarus. The agency said that the Russian troops unleashed artillery barrage as part of an attack backed by Belarus. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

 

8:33 – Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter öt pontból álló bevatkozást vár a Nyugattól „Európa jövője” érdekében:

  1. Azonnali szankciók bevezetését Oroszország ellen, beleértve a SWIFT-rendszerről történő leválasztást (ez azt jelentené, hogy Oroszország nem férne hozzá a devizában realizált bevételeihez).
  2. Oroszország teljes nemzetközi izolációja, minden fórumon.
  3. Lássák el fegyverekkel és felszereléssel Ukrajnát.
  4. Pénzügyi segítség Ukrajnának.
  5. Humanitárius segítség Ukrajnának.

 

8:01 – Elindult az offenzíva Ukrajna ellen, minden lehetséges irányból, így a legrosszabb forgatókönyv valósult meg. Az alábbi videón azt látni, ahogy nehéztüzérséggel és Iszkander rakétákkal támadják Ukrajnát

 

 

Az biztos, hogy Harkov, Mariupol, Dnyipro, Odessza is kemény tűz alatt áll, és Kijevet is találat érte. A fővárosban a repteret támadják az oroszok. A CNN amerikai hírcsatorna riportere épp élőben jelentkezett be, mikor becsapódott egy rakéta. Rögtön fel is vette inkább a golyóálló mellényt.

 

 

Harkovban az orosz légierő elpusztította a 92-es ukrán dandár helyi támaszpontját. Odesszában, az ukrán partvidék nyugati felében már partra is szálltak az orosz tengerészgyalogosok.

 

 

 

Cikkünk frissül…

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.