Nyitókép forrása: apnews.com

 

Megemelkedett gammasugárzást észleltek Csernobil környékén. A csütörtökön ott zajló orosz megszállók és ukrán hadsereg között zajló tűzpárbaj miatt jelenleg sokakat aggaszt a friss mérések eredménye. Az oroszok csütörtök estére bevették Csernobilt.

 

Az ukrán hivatalos források szerint a csernobili szarkofág és hulladéktárolók állapota nem ismert.

 

Nem megerősített források szerint több orosz lövedék találta el a csernobili radioaktív hulladéktárolót. A sugárzás növekedését és a tárolók állapotát jelenleg nem lehet igazolni, mert a háború miatt nem lehet megközelíteni a térséget.

 

 hirdetes_300x300  

Az AP hírügynökség egy magasrangú amerikai hírszerzési tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Államok szerint a csernobili orosz erők az erőműtől nagyjából 130 kilométerre délre fekvő ukrán főváros felé tartottak.

 

A csernobili sugárzási zóna egy 2600 négyzetkilométeres terület.

 

A Csernobil környékén kialakult harcok kapcsán Zelenszkij ukrán elnök az orosz támadást „egész Európa elleni hadüzenetnek” nevezte.

 

Az oroszok egyelőre nem reagáltak hivatalosan a Csernobillal kapcsolatban megjelent információkra.

 

A IAEA (NAÜ) bécsi nukleáris energetikai nemzetközi szervezet vezetője szerint Ukrajnától azt a tájékoztatást kapta, hogy „azonosítatlan fegyveres erők” vették át az irányítást az erőmű egésze felett, és az ipari területen nem történt károkozás vagy haláleset.

 

apnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!