Nyitókép: John Thys, Pool Photo via AP

 

Finnország fegyvereket és lőszert küld Ukrajnának – jelentette be hétfőn Sanna Marin finn miniszterelnök, változtatva ezzel az észak-európai ország semlegességi politikáján.

 

A fegyverszállítmány 2500 gépkarabélyt, 150 ezer lőszert, 1500 páncéltörő fegyvert és 70 ezer adagnyi élelmiszercsomagot tartalmaz – ismertette Antti Kaikkonen védelmi tárcavezető.

 

 hirdetes_810x300  

Helsinki a múlt csütörtök óta Ukrajnában zajló orosz támadás hatására már vasárnap döntést hozott arról, hogy katonai sisakokat, golyóálló mellényeket és elsősegély-felszerelést küld Ukrajnának, illetve engedélyezte Észtországnak a Finnországtól vásárolt tábori tarackok átadását.

 

Nem sokkal a finn bejelentést követően Norvégia is közölte, hogy mintegy kétezer M72 típusú páncéltörő eszközt adományoz Ukrajnának, szakítva eddigi politikájával, miszerint nem küld fegyvereket olyan nem NATO-tagállamoknak, amelyek háborúban állnak, vagy amelyeket fegyveres konfliktus veszélye fenyeget.

 

„Norvégiának a katonai felszerelés exportjára vonatkozóan szigorú szabályai vannak, de Ukrajna most rendkívüli helyzettel kénytelen megbirkózni”

 

– közölte Jonas Gahr Stoere miniszterelnök.

 

Vasárnap az oslói kormány bejelentette, hogy kivonja a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapjának számító jóléti alapját az orosz piacról, és ígéretet tett katonai sisakok, golyóálló mellények és egyéb hadfelszerelések szállítására Ukrajnának.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.