Nyitókép forrása:  Foto: SITA/Branislav Bibel

 

A közlekedésre is hatással lévő oroszellenes szankciók egyre szűkítik a lehetőségeket Oroszország elhagyására, de még mindig nagyjából 200 szlovák állampolgárról tud a külügy, akik ott tartózkodnak. A szlovák külügyminisztérium ezért javasolta, fontolják meg a hazatérést, amint lehetséges. Erről Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár beszélt kedd délután.

 

Klus jelezte, hogy az külügy hármas szintű utazási figyelmeztetést adott ki Oroszországra, ami hétköznapi nyelven a „ne utazz oda” jelentéssel bír. Egyúttal azt is kiemelte, hogy ha a helyzet megkívánja, négyes szintű figyelmeztetést adnak ki, ami Oroszország elhagyására szólít fel.

 

Mivel a szankciók és a fokozódó nemzetközi helyzet miatt egyre korlátozottabbak a hazatérési lehetőségek, előfordulhat, hogy a most kiutazóknak problémáik lesznek a hazatéréssel.

 

 hirdetes_300x300  

„Azoknak, akik ma már Oroszországban tartózkodnak, javasoljuk, hogy fontolják meg a hazatérést, amint lehetséges”

 

mondta Klus, hozzátéve, hogy Közép-Ázsia  felé tartó repülőjáratokkal vagy Közép-Európa felé csatlakozással rendelkező járatokkal még megoldható a hazaút, de közvetlen járatok már nincsenek Oroszországból.

 

Klus szerint csak durva becslés az Oroszországban tartózkodó szlovák állampolgárok fentebbe említett 200 fős száma, és könnyen lehet, hogy valójában sokkal többen tartózkodnak ott, akik nem regisztráltak a külügyi nyilvántartásba. Azok pedig, akik az EU közelében tartózkodnak, például Szentpéterváron, azok akár autóval is visszatérhetnek az EU területére, például Finnország vagy Észtország felé.

 

A szlovák konzulátusok Oroszországban továbbra is működnek, de nem zárta ki az ott dolgozó diplomaták és alkalmazottak számának csökkentését.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.