Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán közzétett új videóbeszédében azt mondta, hogy Oroszország el akarja törölni az ukránokat, az országukat és a történelmüket.

 

Zelenszkij arra a rakétatámadásra reagált, amely kedden eltalálta a kijevi tévétornyot. A tévétorony annak a Babij Jar-i szakadéknak a közelében található, ahol a második világháború idején a nácik két nap alatt 30 ezer embert – elsősorban zsidókat – gyilkoltak meg.

 

 hirdetes_300x300  

Zelenszkij szerint azzal, hogy az oroszok olyan helyet támadtak meg, ahol a Babij Jar-i vérontás emlékműve található, azt bizonyítják, hogy „sok orosz számára Kijev teljesen idegennek számít“.

 

„Semmit sem tudnak a fővárosunkról, a történelmünkről. Arra viszont parancsot kaptak, hogy töröljék el a történelmünket, az országunkat és mindnyájunkat“

 

– konstatálta az ukrán elnök.

 

Zelenszkij a zsidókat is felszólította arra, hogy szálljanak szembe az orosz támadással.

 

„Szeretnék a világ összes zsidójához fordulni: Nem látjátok, hogy mi történik? Nagyon fontos, hogy most ti, a világ több millió zsidója ne hallgasson. A nácizmus a hallgatásból születik. Ezért kiáltsátok szét, hogy gyilkolják a civileket. Kiáltsátok szét, hogy gyilkolják az ukránokat“

 

– szólított fel a zsidó gyökerekkel rendelkező Zelenszkij.

 

A német megszállás idején a Babij Jar-i szakadékban mintegy 100–150 ezer hadifoglyot, kommunistát, ukrán nacionalistát, zsidót és romát gyilkoltak meg.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!