Nyitókép forrása: facebook.com/Polícia SR

 

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint szombaton 1,4 millió főre emelkedett a háború miatt Ukrajnából külföldre menekülők száma. A harcok eldurvulása esetén akár 4-5 millió ember is útra kelhet a biztonság reményében. A menekültek fő célországai Lengyelország, Moldova és Magyarország. Csak pénteken 170 ezer ember lépte át Ukrajna határait. Ez az évszázad legdinamikusabb (leggyorsabb) menekültválsága.

 

Közép-európai idő szerint szombat délig 1,369 ezer menekültről tudott az ENSZ, este a Reuters 1,5 millió menekültről közölt információt. Az emberek fele – 787 ezer fő – Lengyelországban talált menedékre.

 

Az ENSZ attól tart, hogy a végleges szám jóval magasabb lesz, akár négymillióan is útnak indulhatnak a harcok miatt. Magyarországon valószínűleg szombaton eléri a 150 ezer főt, az ENSZ szerint a háború folytatódásával akár 250 ezerre is nőhet a Magyarországra igyekvők száma.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiába több 100 ezer menekült érkezett. A második legnagyobb célország Moldova, oda eddig 228 ezer ember érkezett. Romániát egyes források szerint 132 ezren választották. (Románia esetében vannak érdekes adatok, például hogy az elmúlt 24 órában 85 ezren lépték át a román határt, de csak 28 ezer az ukrán állampolgár – maszol.ro). Ugyanakkor kevesen maradnak Romániában, a beérkező menekültek nagy része távozik az országból.

 

Nagyon sok ukrán menekült átérve a határon sem áll meg, hanem tovább utazik nyugat felé. Még Írország is 20 ezer ukrán menekült befogására készül. Németországba eddig több százan utaztak, Olaszországba pedig több mint 10 ezren menekültek.

 

A számokat érdemes fenntartásokkal kezelni, nem csak időben tudnak gyorsan változni, de még a hírügynökségek is különböző értékeket közölnek. Például szombat délután a Reuters 1,5 millió menekültről írt, az AFP 1,37 millióról, az ENSZ hivatalos oldala pedig 1,4 millióról, az USnews.com pedig 1,45 millióról. Az alábbi grafikonon mi az ENSZ legutolsó elérhető hivatalos adatait vettük alapul (szombat 18:57-kor).

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!