Nyitókép: AP Photo/Emilio Morenatti

 

Kövesse figyelemmel folyamatosan frissülő cikkünket az orosz–ukrán háború tizenkettedik napján.

 

Ez történt hétvégén:

 

 hirdetes_810x300  
  • A két nap alatt egy perc sem telt el úgy Kijevtől északra, az agglomerációban, hogy ne robbant volna lövedék valahol. A kisvárosok ostromának civil áldozatai is vannak.
  • Putyin hajthatatlan. Az orosz elnök nem sokkal korábban kijelentette, hogy a harcok addig folytatódnak, amíg az ukrán hadsereg föl nem hagy az ellenállással, illetve amíg nem teljesülnek Oroszország követelései.
  • A rommá lőtt Mariupolból kétszer próbálták meg evakuálni a lakosságot péntek óta, de a kialkudott tűzszünet mindkét alkalommal alig egy óra alatt összeomlott. Kijev és Moszkva egymást vádolják ezért.
  • Eközben délen újabb várost vettek tűz alá az orosz csapatok. Mikolajivet próbálják bevenni, ahogyan haladnak Odessza felé. A legendás tengerparti üdülőhely szintén ostromra készül. Aki tehette, már elmenekült.
  • A külföldre menekülők száma átlépte a másfélmilliót a hétvégén.

 

Rommá lőtt városok, összeomlott tűzszünetek – ami a hétvégén történt Ukrajnában (reggeli összefoglaló)

11.57 -Kínai külügyminiszter: Kína és Oroszország kapcsolata sziklaszilárd, Oroszország pedig Kína legfontosabb stratégiai partnere

 

Vang Ji kínai külügyminiszter a kínai parlament éves ülésszakához kapcsolódóan hétfőn Pekingben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az ukrajnai háborút illetően Kína a béketárgyalások folytatását sürgeti, és a nyugalom és észszerűség megőrzésére intett a válság rendezése érdekében.

 

Kínai külügyminiszter: Kína és Oroszország kapcsolata sziklaszilárd, Oroszország pedig Kína legfontosabb stratégiai partnere

 

11.01 – Az ukrán külügyminisztérium szerint már több mint 11 ezer orosz katona halt meg Ukrajnában

 

Friss adatokat tett közzé az ukrán külügyminisztérium az orosz csapatok veszteségeiről. Állításuk szerint már több mint 11 ezer orosz katonát öltek meg, és közel ezer különböző katonai járművet likvidáltak az Ukrajnában zajló harcok alatt.

 

 

10.46 – Borrell: Ha folytatódnak a bombázások, akár ötmillió ukrajnai menekült is lehet

 

Várhatóan akár ötmillió ukrán is elmenekülhet az országból, ha Oroszország folytatja Ukrajna bombázását – figyelmeztetett az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője.

 

Fel kell készülnünk mintegy ötmillió ember fogadására. Az EU minden erőforrását mozgósítanunk kell, hogy segítsük a befogadó országokat. Több iskolára, több befogadóközpontra, mindenből többre lesz szükségünk – mondta Josep Borrell.

 

10.22 – Több humanitárius folyosó is Oroszországba és Fehéroroszországba vezet

 

A RIA Novosztyi hírügynökség által közzétett útvonalak szerint az ukrán civilek Oroszországba és Fehéroroszországba menekülhetnek.

 

Több humanitárius folyosó is Oroszországba és Fehéroroszországba vezet

 

09.55 – Megérkeztek az első külföldi önkéntesek és veteránok Ukrajnába

Az első brit önkéntesek készen állnak arra, hogy harcoljanak az orosz hadsereg ellen Ukrajnáért – írja az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál.

 

09.23 – Több tucat épület vált a földdel egyenlővé Harkiv városában a vasárnapi bombázás következtében – közölte az Unian ukrán hírügynökség.

 

 

09.00 – Oroszország tűzszünetet tart az ukrán városoknál és humanitárius folyosókat nyit meg hétfőn

 

Az orosz hadsereg hétfőn moszkvai idő szerint 10 órától (magyar idő szerint 8 órától) tűzszünetet tart és humanitárius folyosókat nyit meg több ukrán városban, köztük a fővárosban, Kijevben – idézte az Interfax orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumot.

 

 

Oroszország tűzszünetet tart az ukrán városoknál és humanitárius folyosókat nyit meg hétfőn

 

08.22 – Odessza térségét rakétatámadás érte a tenger felől

 

Odessza régió egyik területét orosz rakétacsapás érte a tenger felől – derül ki az Odessza Regionális Katonai Adminisztráció Operatív Parancsnoksága által közzétett videóból.

 

A csapás Tuzla-szigetet érte, amely Odesszától mintegy 110 kilométerre délnyugatra fekszik. Áldozatokról nem érkezett jelentés, bár a hatóságok szerint a támadás kritikus infrastrukturális célpontot ért – számolt be róla a Sky News.

 

07. 55 – Orosz magánszemélyek havi ötezer dollárig utalhatnak külföldre

 

Az orosz jegybank havi legfeljebb ötezer dollárban korlátozta magánszemélyek banki átutalását külföldre más személyeknek, köztük házastársaknak és közeli hozzátartozóknak.

 

07.20 – Szigorú szankciókat készül kivetni Oroszországra Új-Zéland

 

A tervek szerint befagyasztják az érintettek új-zélandi vagyonát, illetve ellehetetlenítik azt, hogy valaki Új-Zélandra próbálja meg menteni a vagyonát, menekülve a más országok által kivetett szankciók elől. Kitiltanák továbbá az érintett személyek luxusjachtjait és hajóit is az új-zélandi kikötőkből.

 

07.02 – Az ukrán vezetés szerint a következő napok döntő ütközetét Kijevért fogják vívni

 

Az ukrán hadsereg hétfő hajnalban kiadott helyzetértékelése szerint az orosz erők Kijev ostromára készülnek, ezzel egyidejűleg teljes ellenőrzés alá akarják vonni Irpiny és Bucsa településeket az ukrán főváros közelében, és próbálják elérni Kijev keleti külvárosait.

 

Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója vasárnap este arról beszélt egy élő televíziós műsorban, hogy a Kijev felé vezető utakon nagy számban gyülekeznek az orosz erők és harci járművek. A tanácsadó szerint az ukrán vezetés abból indul ki, hogy a következő napok döntő ütközetét Kijevért fogják vívni – jelentette az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.