Nyitókép: Jan Handrejch/Právo

 

Miloš Zeman cseh államfő szerint az ukrajnai orosz invázió dátuma hasonlóképpen tragikus dátum lesz, mint a második világháború kirobbanásának dátuma, vagy a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaira mért támadás dátuma. A cseh államfő mindezt a prágai várban zajló 9. biztonsági konferencia megnyitóján mondta el.

 

„Már most egyértelmű, hogy a 2022. február 24-i dátum ugyanolyan tragikus betűkkel fog beíródni a történelembe, mint 1939. szeptember 1-je vagy 2001. szeptember 11-e. Az aktuális ukrajnai történések arról tanúskodnak, hogy Európában a viszonylag hosszú, békés időszak inkább kivétel volt, mintsem szabály“

 

– jelentette ki Zeman.

 hirdetes_300x300  

 

Az inváziót, amit az oroszok „különleges katonai műveletnek“ neveznek, egy szuverén állam megtámadásának nevezte, és annak ellenére, hogy a probléma mély és bonyolult gyökerekkel rendelkezik, „a megengedhetetlen agressziót, valamint a nemzetközi jog és az európai biztonsági rendszer megtiprását kell látni abban, amit az oroszok művelnek Ukrajnában“.

 

„Ez egyértelmű, ezek tények. Az Orosz Föderáció vezetése a szomszédos országban robbantott ki háborút, amit egyértelműen és határozottan el kell ítélni“

 

– fogalmazott az államfő, hozzátéve: a világ ismét a végéhez közeledik, hiszen az ukrajnai háborút atomveszély kíséri, „mi pedig néhány szereplő józan eszére és túlélési ösztönére hagyatkozhatunk“.

 

A cseh elnök egyúttal felszólított a védelem megerősítésére, a hadsereg modernizációjára és a NATO-val szembeni kötelezettségek betartására. Mindemellett nagyra értékelte Csehország EU-s és NATO-s tagságát.

 

„Minden reggel köszönetet kellene mondanunk azért, hogy nálunk nincs harc, és az országunk tagja az EU-nak és a NATO-nak“

 

– mondta.

 

Zeman végezetül arra is rámutatott, hogy az ukrajnai háború a második világháború óta nem látott humanitárius katasztrófát hozott magával.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.