Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Ez a háború 16. napja. Tegnap külügyminiszteri szinten tárgyalt az orosz és ukrán fél, ám előrelépés nem történt, sem a tűzszünetek betartatását, sem Mariupol kiürítését illetően. Közben az ukrán főváros közelébe ért az orosz menetoszlop. Reggeli összefoglalónk:

 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta meg Oroszországot, hogy szándékosan ágyúzta a Mariupolnál (délkelet-ukrajnai, stratégiai fontosságú kikötőváros) létrehozott humanitárius folyosókat. Az elnök szerint két nap alatt 100 ezer ember hagyta el a várost a korridorokon keresztül. Zelenszkij állítása szerint „élelmiszert és gyógyszert szállító teherautókat” akart küldeni városba, de a „megszállók pontosan oda tüzeltek, ahol a konvoj haladt.
  • A BBC közlése szerint ukrán föld-levegő rakéták juthattak „illetéktelenek kezére”. Nagy-Britannia azon országok közé tartozik, amely kifinomult rakétákat adott át az ukrán hadseregnek, most azonban félő, hogy ezek egy része nem a harctéren, hanem a feketepiacon kötött ki. A brit Starstreak rakétarendszer a világ egyik legfejlettebb rendszere a maga nemében. A szakértők amiatt is aggódnak, hogy az ukránok régi, orosz gyártmányú SA-7-es rakétái bűnszervezetek kezére juthatnak.
  • A műholdfelvételekkel már több ízben előrukkoló MAXAR Technologies pénteken újabb felvételeket közölt a Kijev felé haladó orosz katonai menetoszlopról. A konvoj egy része már pozícióba állt az ukrán főváros körüli településeknél, egy másik része pedig a tüzérséggel Lubianka város körül foglalta el a helyét. Az orosz haderő az elmúlt 24 óra alatt 5 kilométerrel jutott előbbre Kijev felé.
  • Luck (Északnyugatés-Ukrajna) Dnyipro (középkeleti országrész) városokból robbanásokat jelentettek. Ebben a két városban eddig még nem zajlottak harcok. Légicsapásokra is sor került, egy üzemet és egy repteret találtak el.

 

 

  • Lehűtötték a kedélyeket az uniós tagállamok vezető Ukrajna gyorsított tagfelvétele kapcsán. Az EU vezetőinek Versailles-i csúcstalálkozóján a tagállamok hangsúlyozták, hogy „nincs mód a gyors uniós csatlakozásra”. Mark Rutte holland miniszterelnök úgy fogalmazott: „Én azzal szeretnék foglalkozni, hogy mit tehetek Volodimir Zelenszkij elnökért ma és holnap. Ukrajna uniós csatlakozása egy hosszútávú dolog, ha egyáltalán szóba jöhet”,
  • A frontvonal ma reggel:
Forrás: hirado.hu

 

 hirdetes_300x300  
  • A francia Le Monde napilap összegezte saját forrásaiból az orosz és ukrán halálos áldozatok számát. Az eddigi információk szerint az oroszok katonák közül az ukrán jelentések szerint 12 ezren estek el, az amerikai becslések szerint 2-4 ezren, az oroszok saját bevallása szerint pedig 498-an. Ukrán oldalon az oroszok szerint 2870 katona esett el és 3700 a sebesültek száma, illetve 572 hadifoglyot ejtettek. Más jelentések szerint azonban Ukrajnában legalább 516 civil és mintegy 30 gyermek halt meg a harcokban, a sebesültek száma 900. Az ENSZ azonban jelezte, hogy ezek a számok valószínűleg csak töredékei a valódi adatoknak. Az ostromlott Mariupol önkormányzata szerint a városban 1200 ember halt meg.

 

Körkép.sk, reuters, AP, BBC, ukrinform, intellinews

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!