Nyitókép: Facebook/Bundesheer

 

Karl Nehammer osztrák kancellár bejelentette, hogy az éves hazai termék, vagyis a GDP egy százalékát az Osztrák Szövetségi Hadsereg (Bundesheer) modernizálására fordítják, miáltal a védelmi költségvetés 2,7 milliárd euróról 3,4 milliárdra emelkedik.

 

Habár ez a szám viszonylag csekélynek hangzik, mégis 700 millió eurós többletről van szó évente, amelyet az elkövetkező időszakban olyan mértékben növelnének tovább, hogy 10 éven belül 10 milliárd euró fejlesztéshez jusson az osztrák hadsereg.

 

Robert Brieger vezérkari főnök elmondta, hogy a Bundesheer-t tetőtől talpig újra kell fegyverezni.

 hirdetes_300x300  

 

Az aktív és passzív légvédelem területén már konkrét javaslatok is napvilágot láttak. A már korábban ismertetett 18 tételszámos „Leonardo” könnyűhelikopter mellé a meglévő „Black Hawk”-flotta darabszámát a tervek szerint a duplájára emelnék. Emellett kétüléses „Eurofighter” vadászgépek beszerezése sem kizárt, hogy a pilóták költséges külföldi képzését Ausztrián belül legyen biztosítva. Fontos szerep jut a katonai drónok elleni küzdelemnek is.

 

Brieger a szárazföldi erők területén a kiöregedett Leopard 2 páncélosok revitalizálását, illetve a gyalogos katona személy felszerelésének és mobilitásának a feljavítását említette.

 

Ausztria azon kevés európai országok közé tartozik, ahol a mai napig érvényben van a kötelező katonai szolgálat. A Bundesheer ugyanakkor csekély harcértékkel rendelkezik és a felszerelésben is komoly hiányosságok mutatkoznak.

 

Körkép.sk, Krone nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!