Nyitókép forrása: SITA/Abir Sultan/Pool via AP, Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kedden telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és azt tanácsolta neki, hogy fogadja el Vlagyimir Putyin ajánlatát a a teljes megadásról és a háború befejezéséről. Az ukrán fél közlése szerint Zelenszkij nem fogadta el a javaslatot.

 

Az ukrán forrás szerint a telefonbeszélgetést Bennett kezdeményezte, és állítólag úgy fogalmazott: „A maga helyében az embereim életére gondolnék, és elfogadnám az ajánlatot”. Zelenszkij erre annyit válaszolt, hogy „Hallom, amit mond”.

 

Moszkvai látogatása óta az izraeli kormány hivatalosan is elismerte, hogy az ukrajnai háború kapcsán még „óvatosabb és kiegyensúlyozottabb” álláspontot fognak képviselni. Az ukrán források szerint Bennett arra kérte Zelenszkijt, hogy ne kérjen több katonai szállítmányt Izraeltől, mert az ilyen kérés „sértheti a közvetítői erőfeszítéseket”.

 

 hirdetes_300x300  

Kijev szerint azonban Bennett nem közvetít, csak „postásként funkcionál”, akik átadja a két egymásnak szánt üzeneteit.

 

A Jerusalem Post által idézett ukrán tisztviselő állítólag azt mondta:

 

„Elegünk van belőlük. Ha Bennett semleges és közvetítő akar lenni, akkor azt várnánk, hogy kijelöl valakit, aki éjjel nappal dolgozik a kompromisszum elérésén”

 

jpost.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.