Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Ez a háború 17. napja. Elmozdulás a béke felé nincs, az Egyesült Államok újabb szankciókat vetett ki az oroszokra, Moszkva azonban egyelőre nem adja fel (az ő szempontjából az a gyengeség jele lenne). Szuminál újra megnyitják a humanitárius folyosókat, Mariupol a szíriai Aleppo sorsára jutott. Zelenszkij ukrán elnöknek pedig azt tanácsolták, adja meg magát az oroszoknak. Összefoglalónk.

 

  • Mariupol, délnyugat Ukrajna stratégiai és gazdasági jelentőségű kikötővárosa több százezer lakossal gyakorlatilag a szíriai polgárháborúban rommálőtt városok sorsára jutott. Az oroszok által körülzárt városban még mindig rengeteg a civil, a humanitárius folyosók kialakítása pedig sorozatosan kudarcot vall, mert az oroszok ágyúzzák a város felé tartó humanitárius szállítmányokat. A polgármesteri hivatal szerint a bombázásokban meghalt civilek száma meghaladja az 1500-at.
  • Szumi városánál újra megnyitják szombaton délelőtt 9 órától a humanitárius folyosókat, hogy a civilek elhagyhatják a frontot. A konvoja Poltava városába tartanak majd, várhatóan koradélután érkeznek meg.
  • Már csak 25 kilométerre van az orosz haderő Kijev központjától. A brit védelmi minisztérium szent a fővároshoz észak felől érkező hadoszlop szétszóródott, hogy bekerítse az ukrán fővárost. Az ukrán miniszterelnök szerint „Kijev az lesz Oroszországnak, mint a németeknek volt Sztálingrád”. A második világháború idején ajló sztálingrádi ostrom során 1,1 millió szovjet és 800 ezernáci német és román katona esett el.
  • A BBC közlése szerint az oroszok katonák egy onkológiai kórházat is bombáztak a Mikolajiv városa elleni ágyútűz során.
  • A kelet-ukrajnai Harkiv városában bombatalálat ért egy nukleáris kutatóintézetet és egy állatkertet. Az előbbinél csak külső falak sérültek meg, a radioaktív anyagokat tartalmazó épületszárny egyelőre sértetlen.
  • Orosz közlése szerint „tömegsírokat” vizsgálnak a kelet-ukrajnai szakadár régiók „felszabadított” területein. Az orosz narratíva szerint az állítólagos népirtás volt az egyik oka a „hadművelet” megindításának. A hír pár nappal azután érkezett, hogy a nyugati sajtóban a Mariupol ostromában elesett civilek tömegsírjairól közöltek felvételeket.
  • Volodimir Zelenszkij legutóbbi videóüzenetében azzal vádolta meg az oroszokat, hogy elrabolták a szintén ostromlott Melitopol polgármesterét. Jelezte, hogy 12 humanitárius folyosó létrehozásán dolgoznak a civilek kimenekítése érdekében.
  • A bmbázások frontvonala már nyugat-ukrajnai városokat is elért. Orosz légicsapások érték Lutszk városát, ahol négy ukrán katona halt meg, és Ivano-Frankivszk városát, ahol egy repteret tettek „működésképtelenné”. Ez egyértelmű jelzés arra, hogy az oroszok nem szándékoznak megállni a Dnyeper folyónál.

 

Körkép.sk, BBC, AP, AFP, Hirado.hu, Ukrinform

 

 hirdetes_810x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!