Nyitókép forrása: anadolu

 

Az amerikai balliberális CNN hírtelevízió értesülései szerint Szlovákia előzetesen beleegyezett abba, hogy átadja Ukrajnának szovjet kori S-300-as légvédelmi rendszerét, amely segítené az ukránokat az orosz légifölény ellensúlyozásában. A CNN három egymástól független, de érintett forrásra hivatkozik. Mi ehhez hozzátesszük, hogy Jaroslav Naď védelmi miniszter ma a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek találkozóján vesz részt, Zuzana Čaputová államfő pedig Kamala Harris amerikai alelnökkel egyeztetett telefonon.

 

Ukrajnának azért lenne szüksége az orosz gyártmányú S-300-as rendszerre, mert ezt ismerik a katonái, így hónapokig tartó átképzés nélkül azonnal használatba tudná őket venni.

 

A CNN forrásai közül ketten úgy vélik, hogy Szlovákia egyike annak a három NATO-szövetségesnek, amelyek rendelkeznek a szóban forgó légvédelmi rendszerekkel (a két másik ország Görögország és Bulgária – a szerk.). Pozsony állítólag biztosítékot akar arra, hogy átadás esetén cserébe új rendszert kap, és a korábbi hírekkel egybevág az a feltételezés, miszerint amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszert kapna cserébe nagyjából egymilliárd euró értékben.

 

 hirdetes_810x300  

Németország és Hollandia már nyilvánosan bejelentette, hogy Patriot rendszert küld Szlovákiába – ám ennek adaptációja a szlovák hadsereg képességeihez biztosan időbe fog telni.

 

Az S-300 ügyét egyébként az amerikai kongresszus sürgette (nyilván ez csak formaság, mert idén Amerikában félidős választások lesznek, így mindenki minden lehetőséget megragad, hogy szerepelhessen), miután a múlt héten a Biden-adminisztráció kvázi elkaszálta a lengyel MiG-ek átadását Ukrajnának, mert túl kockázatosnak tartotta és félt az orosz szélsőséges reakciótól. (Megjegyezzük, a MiG-eket maguk a lengyelek sem akarták átadni, de ettől még Washingtonban hatalmas politikai témává nőtte ki magát az ügy.)

 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a tervek szerint a hét második felében érkezik Szlovákiába, és többek között az S-300-asokról is tárgyalni fog.

 

A CNN megjegyezte, hogy értesüléseik kapcsán sem az amerikai külügy, sem a washingtoni szlovák nagykövetség nem akart nyilatkozni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.