Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evan Vucci

 

Rengeteg mindent megváltoztatott az Ukrajna elleni orosz invázió. Az egyik ilyen az USA és az Európa kapcsolata. Amit Bidennek Trump után nem sikertült, azt Putyinnak Merkel után igen: az Atlanti-óceán két partja szorosabbra fűzi gazdasági kapcsolatait.

 

Hat évvel ezelőtt a franciák és a németek igen élesen ellenezték az amerikaiak által szorgalmazott TTIP-szerződést (EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt). Mikor végül félbeszakadtak a tárgyalások, Sigmar Gabriel akkori német gazdasági miniszter úgy fogalmazott:

 

„tárgyalások az Egyesült Államokkal de facto kudarcot vallottak, mert mi, európaiak, nem hajolunk meg az amerikai igények előtt.”

 

Ezzel szemben ma Európa összezárt az atlanti térség égisze alatt. Jelenleg a közös nevezőt az energiaellátásban találták meg: Európának alternatíva kell az orosz gázzal szemben, Amerikának meg vevő a palagázra.

 

 hirdetes_300x300  
A Bizottság garantál piacot az amerikai LNG-nek

 

Pénteken délelőtt Joe Biden amerikai elnök és Ursula vond der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közös sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy az USA és az EU „új partnerséget hoz létre, hogy csökkentse Európa függőségét az orosz energiahordozóktól„.

 

Ez cseppfolyósított földgáz szállításokat, az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítését és más fosszilis tüzelőanyagok nem oroszországi forrásból történő beszerzését jelenti.

 

Von der Leyen azt is elmondta, hogy az EU és az USA „új megállapodást kötött a személyes adatok megosztásáról”, amit ő az adatvédelem megerősítéseként jellemzett.

 

Az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy rábírja a tagállamokat, 2030-ig évi legalább 50 milliárd köbméter keresletet biztosítson az amerikai LNG-termékek iránt (ez nagyjából harmada az oroszoktól vásárolt földgáz mennyiségnek).

 

Ez még nem a TTIP

 

A várakozásokkal ellentétben végül hivatalosan nem a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) felélesztéseképp mutatták be a lépéseket.

 

A TTIP hatalmas ellenállásba ütközött Európában, főleg Németországban. A megállapodás részleteit titokban akarták tartani (főleg a mezőgazdaságra vonatkozó részt), egyesek szerint az amerikai áruk megkerülhették volna a szigorú európai élelmiszerbiztonsági előírásokat. Amerikában még ma is alkalmaznak az EU-ban már betiltott növényvédőszereket és állattartási módszereket.

 

A TTIP tárgyalások nyilvánvaló ellentmondásossága és a titkolózás ezreket, tízezreket szólította az utcára a TTIP ellen szerte Európában. 2016 decemberében hét német városban összesen 150 ezren tüntettek.

 

Szakértők szerint, ha hivatalosan is terítékre kerül ismét a TTIP, ezúttal nem az élelmiszerbiztonság kerül majd a fókuszába, hanem az óceán két partja közötti vámok és az energiabiztonság.

 

Ahogy a fentebb közölt információkból kiderül, az USA épp most eszközölt ki magának fizetőképes keresletet az orosz gáznál jóval drágább amerikai palagázra…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.