Nyitókép: AP Photo/Felipe Dana

 

Íme, az egy hónapja kitört ukrajnai háború legfrissebb fejleményei a BBC összeállítása alapján:

 

  • Moszkva szerint a háború első szakasza véget ért: az orosz erők elérték elsődleges céljukat és most a Donyec-medence keleti részének „teljes felszabadítására” összpontosítanak. A hivatalos ukrán és az általános nyugati álláspont szerint Oroszország ezzel belátta, hogy eredeti villámháborús stratégiája kudarcot vallott.

 

  • A brit védelmi minisztérium szokásos délelőtti összefoglalója szerint Oroszország saját, számottevő veszteségeinek csökkentése érdekében feltehetően a továbbiakban is jelentős tűzerőt vet be az ukrán városokban. Folytatják Harkiv, Csernihiv és Mariupol ostromát, de láthatóan ódzkodnak városi harcokba bocsátkozni, emberveszteségük mérséklésére inkább tüzérségi és légi támadásokkal igyekeznek megtörni az ukránok ellenállását.

 

 hirdetes_300x300  
  • Zelenszkij úgy véli, az orosz erőkre mért „erőteljes csapások” lelassították a támadók hadműveleteit. Az ukrán elnök állítása szerint eddig több mint 16 ezer orosz katona vesztette életét a háborúban.

 

  • Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor – amely csupán másodszor ad ki tájékoztatást a katonai áldozatokról –  azt állítja, hogy 1 351 katonát veszített a „különleges katonai művelet” során.

 

  • A Pentagon szerint az ukrán erők visszafoglalhatják Herszont, az orosz erők által elsőként, még a háború első napjaiban bevett nagyobb ukrán várost.

 

  • Emmanuel Macron szerint Franciaország, Görögország és Törökország a Mariupolban rekedt civilek evakuálásának megszervezésére koncentrál. A francia elnök bejelentette, hogy a kérdést mielőbb megvitatná Vlagyimir Putyinnal, mivel az ostromlott, a drónfelvételek alapján is borzalmas pusztítást elszenvedett déli kikötővárosban a humanitárius helyzet is egyre elkeserítőbb.

 

  • Putyin aláírta azt a törvényt, amely szerint akár 15 éves börtönbüntetésre ítélhető az, aki hamis információt tesz közzé Oroszország bármilyen külföldi tevékenységével kapcsolatban.

 

BBC, hirado.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!