Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Semleges státusz igen, területvesztés nem – így lehet összefoglalni Ukrajna stratégiáját, amelyen nekiveselkedik az orosz-ukrán béketárgyalások hétfői, Törökországban megrendezésre kerülő fordulójára. Megállapodás aligha lesz, az oroszok áttörésre számítanak Mariupolnál, ami nem csak új háborús dinamikát jelent, de új alkupozíciót is. Összefoglalónk.

 

  • Tény, hogy az oroszok nagyon lassan haladnak előre Ukrajnában, és rengeteg kudarcot szenvednek el, az ukránok pedig meglepően erős ellenállást tudnak tanúsítani, ám ez nem változtat a nyilvánvaló orosz erőfölényen és azon, hogy Ukrajna nem képes kiszorítani az orosz haderőt az országból. Így a területi egység megőrzésének kikötése ebből a pozícióból borítékolja, hogy nem lesz áttörés a tárgyalásokon. (Megjegyezzük, nem kizárt, hogy Mariupol a béketárgyalások ideje alatt elesik.)
  • Az ördög a megint a részletekben rejlik. Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videófelszólalásában a hétfőtől szerdáig tartó orosz-ukrán béketárgyalások kapcsán három dolgot emelt ki, ebből Ukrajna területi egységének tiszteletben tartása az egyik, de a következő részben már az orosz csapatok az invázió előtti „kompromisszumos területekre” történő visszavonásáról beszélt. Ez a gyakorlatban Krímet és a szakadár népköztársaságokat jelenti.
  • Kérdés, hogy az ukrán uniós csatlakozási szándék erőltetése és a NATO háborúba történő bevonására tett próbálkozások fényében mit is jelent ma az „ukrán semlegesség” modellje Kijev részéről. Főleg, hogy mikor az invázió elején az oroszok elfogadták volna azt, az ukránok gyorsított EU-s tagfelvétel kérésével válaszoltak rá, most, hogy az orosz csapatok mélyen benyomultak Ukrajnába, és nyilvánvalóan nem elégednek meg csak a semlegességgel, az hirtelen prioritás lett Kijev számára.
  • Ukrajna gazdasága súlyos veszélyben van. Mariupolt körbezárták az orosz haderők, Odessza ostromra készül, vagyis Ukrajna könnyen elveszítheti tengeri kijáratait. Ez azt jelenti, hogy elveszti hozzáférését legfontosabb piacaihoz – például nem tud gabonát eladni a Törökországba és Egyiptomba. Ukrajna havi gabonakivitele a felére csökkent, a vélhetően az országos vetési területre is ugyanez a sors vár.
  • A tengeri kijáratok elvesztésének veszélyét a brit hírszerzés is megerősítette – bár ugyanez a brit hírszerzés a következő nyilatkozatban már a pocsék fegyelem miatt meggyengült orosz haderő lassú előrehaladásáról közölt információkat.
  • A Vöröskereszt közölte, hogy nem tud segélyeket bejuttatni az ostromgyűrűbe zárt Mariupol városába, mert sem az ukránok sem az oroszok nem garantálják a biztonságos áthaladást a városig.
  • Franciaország, Törökország és Görögország háromoldalú tárgyalásokba kezdett annak megvitatására, hogyan lehet megmenteni a Mariupolban maradt, nagyjából 170 ezer lelket számláló civil lakosságot. A városban folyamatos az ágyúzás, súlyos harcok dúlnak, nincs víz- és élelmiszerellátás.
  • Az ENSZ becslése szerint legalább 1100 civil vesztette életét az ukrajnai harcokban (ez csak a megerősített hivatalos adat, nyilván ennél jóval nagyobb a számuk), és több mint 10 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat. Már több mint 3,8 millióan menekültek el az országból.

 

Körkép.sk, AP,

 hirdetes_300x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!