Nyitókép: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán bemutatta azt a három lehetséges forgatókönyvet, amely 2022-ben a koronavírus-járvány alakulását jellemezheti.

 

A legrosszabb forgatókönyv szerint a koronavírusnak egy új, fertőzőképesebb variánsa jelenik meg.

 

A WHO szerint a legvalószínűbb verzió szerint a betegség súlyossága idővel mérséklődik, ugyanis a lakosság körében nagymértékű immunitás alakul ki. Az Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a közelben lappanghat egy olyan variáns is, amely sokkal veszélyesebb az omikronnál.

 hirdetes_300x300  

 

A WHO közzétette a frissített stratégiai felkészültségi tervét is, melyben a pandémia harmadik évének alakulásával kapcsolatban három forgatókönyvvel dolgozik.

 

 „Annak alapján, amit jelenleg tudunk, a legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy a vírus tovább fog fejlődni, viszont idővel csökken a vírus okozta betegség súlyossága, mivel az oltásnak és a fertőzésnek köszönhetően növekszik az emberek immunitása“

 

– jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszus, a WHO főigazgatója.

 

Egyúttal azt is hozzátette, hogy az immunitás mértékének csökkenésével időszakosan megnövekedhet az újonnan regisztrált fertőzöttek és halálesetek száma, ami szükségessé teheti a veszélyeztetett személyek alkalmankénti oltását a megerősítő vakcinával.

 

A WHO főigazgatója szerint a legkedvezőbb forgatókönyv esetén kevésbé súlyos variánsok kialakulásának lehetünk a szemtanúi, melyek esetében megerősítő oltás beadására sem lesz szükség.

 

 „A legrosszabb forgatókönyv megvalósulásának esetén egy sokkal fertőzőképesebb variáns fog megjelenni. Ezzel az új variánssal szemben az oltás vagy a fertőzésen való átesés sokkal kisebb mértékben fog megvédeni a nehéz lefolyású betegségtől és az elhalálozástól“

 

– figyelmeztetett Tedrosz.

 

A WHO heti jelentése szerint a világban mindenhol csökkent a koronavírusos esetek száma. Az elmúlt héten világszerte több mint 10 millió új fertőzöttet és több mint 45 ezer halálesetet jegyeztek fel a koronavírussal kapcsolatban. A WHO szerint az koronavírussal eddig 483 millió ember fertőződött meg a világban, és több mint 6,1 millió ember vesztette életét a betegségben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!