Nyitókép forrása:  AP Photo/Vadim Ghirda

 

Még egy hét sem telt el a bucsai mészárlásról szóló felvételek napvilágra kerülése óta, újabb borzalmas felvételek láttak napvilágot. Ezúttal az ukrán oldalon hajtottak végre embertelen tetteket a katonák, ráadásul videót készítettek róluk és közzétették őket.

 

Dmitrivka falban, mindössze 11 kilométerre Bucsától fogságba esett orosz katonákat lőttek agyon az ukrán katonák. A felvételeken látszik, hogy néhány esetben hátra volt kötve a kezük. A felvétel és a rajta szereplők szavai önmagukért beszélnek:

 

„Nézd csak. Még él. Levegőért kapkod”

 

mondta az egyik ukrán katona, miközben egy már meglőtt orosz haláltusáját vették fel vélhetően telefonjukkal. Aztán egyikük még négyszer meglövi az orosz katonát, aki nem mozdul többé. A felvételen több halott vagy haldokló katona is látszódik. A fehér karszalag mutatja, hogy a földön heverők oroszok. A videó hitelességét a New York Times amerikai lap is hitelesítette.

 hirdetes_300x300  

 

És mi volt az ukrán külügyminiszer reakciója? Dmitro Kuleba kijelentette: háború idején az ukrán oldalon is történhetnek ilyen „elszigetelt incidensek”. Nem túl nyomatékosan, de vizsgálatot ígért az ügyben.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is elég általánosan fogalmazott az eset kapcsán: „minden nemzetközi jogot sértő incidensről szóló hírt ki kell vizsgálni, és természetesen minden háborús bűncselekmény elítélendő”.

 

Egy héttel ezelőtt kerültek napvilágra megrázó felvételek Bucsa község helyzetéről, ahol az eddigi jelentések szerint háromszáz civilt öltek meg orosz katonák és temettek tömegsírba. Az incidensről az oroszok azt állítják, hogy megrendezett, beállított jelenetekről van szó.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.