Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/A Moszkva cirkáló 2008 április 11-én, a szevasztopoli kikötőben. 

 

Az oroszok fokozták a kelet-ukrajnai Harkiv városa elleni ágyúzás mértékét. Az ukránok súlyos kárt okoztak az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajójában. Mariupol még mindig áll, összevonásra készülnek a védők.

 

A TASS hírügynökség közlése szerint az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója fedélzetén tűz ütött ki. A Moszkva nevű cirkáló súlyos károkat szenvedett, a személyzetet evakuálni kellett. Az ilyen Atlanti típusú hajón nagyjából 500 fős legénység szolgál.

 

A tüzet egy rakéta okozta, amely telibe találta a hadihajó lőszerraktárát. Az oroszok nem részletezik a robbanás okát, az ukránok viszont állítják, ők lőtték ki a hajót egy Neptun cirkálórakétával, és a hajó el is süllyedt. Ahogy eddig, az ilyen állításokat lehetetlen független forrásból ellenőrizni. Odessza régió kormányzója szerint nem egy, hanem két rakétával találták el a Moszkvát.

 

 hirdetes_300x300  

Ha a Moszkva valóban elsüllyedt volna, akkor ez Oroszország másik hadihajó vesztesége az invázió során.. Korábban az ukránok az Orszk nevű partraszállító hajót küldték a tenger fenekére Bergyanszknál.

 

A szárazföldön már nincs ekkora sikerélménye az ukránoknak. Harkiv stratégiai fontosségú városa ellen az orosz fokozták a tüzérségi támadások intenzitását. A legutóbbi támadás négy civil áldozatot követelt a helyi polgármester szerint.

 

Sok jót nem ígér az orosz tüzérség lendülete, az ilyen fokozott tüzérségi bombázásokkal gyakran készítenek elő szárazföldi inváziót. Eddig két orosz művelet is indult a város elfoglalására, mindkettő sikertelennek bizonyult.

 

Mariupol védő erőinek összevonását tervezik az ukránok, közben az oroszok viszont arról adtak hírt, hogy bevették a várost, a védők által erődként használt acélgyár is már elesett és több mint 1000 tengerészgyalogos ukrán védőt ejtettek foglyul. A kikötőért folynak a harcok.

 

Körkép.sk AP, Reuters, BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.