Nyitókép: Olivier Douliery/Pool Photo via AP

 

Az orosz vezetők élésen bírálták az oroszbarát háborús szimbólumok betiltását Moldovában, az ex-szovjet tagköztársaságban.

 

Alekszej Puskov orosz szenátor azzal fenyegette meg Maia Sandu moldovai államfőt, hogy a „történelem szemétdombján“ végezheti az országba.

 

 „Oroszországgal és a szimbólumaival kapcsolatban nem ártana, ha óvatos lenne, hiszen Kisinyov még az orosz gázért sem tud fizetni“

 

 hirdetes_300x300  

– írta Puskov a Telegramján.

 

Az Ukrajna és Románia között elhelyezkedő Moldova az ukrajnai orosz invázió után – Ukrajnához hasonlóan – az EU-ba történő felvételért igyekszik. Kisinyov humanitárius segítségben részesíti Ukrajnát, fegyvereket azonban nem küld neki. Az orosz-ukrán konfliktust illetően Moldova semlegesnek nyilvánította magát, és az Oroszország elleni szankciók kivetésébe sem kapcsolódott be.

 

A hét elején azonban Kisinyovban betiltották az orosz katonákat támogató „Z“ és „V“ szimbólumok használatát, továbbá a narancssárga-fekete Szent György-szalag viselését, melyre Putyin híveinek szimbólumaként tekintenek.

 

Sandu azzal magyarázta az oroszbarát szimbólumok betiltását, hogy azok megosztják a társadalmat. Mint mondta, ezeknek a szimbólumoknak a „történelem szemétdombján“ van a helyük. Puskov kijelentése a moldovai államfő ezen reakciójára adott válaszként hangzott el.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!