Nyitókép: Planet Labs via AP

 

Az orosz csapatok újraindították a légicsapásokat és megpróbálják lerohanni a mariupoli Azovsztal acélművet, a város védelmének utolsó bástyáját – jelentette ki szombaton a kijevi köztévében Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó.

 

Az ellenség megpróbálja teljesen elfojtani Mariupol védőinek ellenállását az Azovsztal térségében” – szögezte le az ukrán politikus. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a napokban arról tájékoztatta Putyint, hogy az acélmű kivételével a várost „felszabadították”, Putyin pedig a kamerák előtt adta utasításba, hogy ne rohamozzák meg az üzemet, hanem zárják körbe, hogy „egy légy se tudjon kijönni”.

 

Ukrán becslések szerint mintegy 2 000 katona és 1 000 civil húzhatta meg magát az acélmű területén és az alatta húzódó alagútrendszerben. Aresztovics arról beszélt, hogy a védelem a folyamatos támadások ellenére kitart, és ellentámadásokat is próbál indítani.

 hirdetes_300x300  

 

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol elfoglalása kulcsfontosságú a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és Oroszország szárazföldi része közötti folyosó megteremtése szempontjából.

 

Az ukrán védelmi tárca szerint a Donyec-medencében az orosz csapatok megpróbálják bekeríteni az ukránok megerősített állásait, Izjum és Barvinkove közelében pedig a vasútvonalakat próbálják ellenőrzésük alá vonni. Aresztovics szerint Donyeck megyében Szlavjanszk és Kramatorszk térségében a legintenzívebb az orosz támadás.

 

„Támadó és felderítő műveletbe kezdtek, hogy megpróbálják megtalálni védelmünk gyenge pontjait” – fogalmazott a tanácsadó.

 

Közben Oleh Szinehubov, Harkiv megye kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszafoglaltak három települést az északkelet-ukrajnai nagyváros térségében.

 

„Ukrán fegyveres erőink tegnap reggel indított ellentámadása sikeres volt. Hosszú és ádáz küzdelem árán kiszorították az orosz csapatokat Bezruki, Szlatine és Prugyanka területéről” – mondta szombaton a kormányzó. Szinehubov elmondása szerint az elmúlt 24 órában ketten meghaltak és 19-en megsebesültek az orosz ágyúzás miatt Harkiv térségében.

 

A védelmi tárca szóvivője szerint Harkivot „részben elzárták” az orosz erők, amelyek a várostól északnyugatra találhatóak és délen is próbálják megerősíteni állásaikat.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!