Nyitókép forrása: SITA/(Senior Airman Stephani Barge/U.S. Air Force via AP

 

Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, akik lehetőségeikhez mérten a legtöbb fegyvert szállították le Ukrajnának. Kezdetben csak muníciót és ellátmányt küldtek az orosz invázió ellen harcoló ukrán hadseregnek, később már nehéz fegyvereket is, ma pedig nem lehet kizárni, hogy az újabb Zuzana önjáró tarackok és a régi MiG-29-esek is Ukrajnában kötnek ki.

 

Egy friss felmérés, amit az ifW Kiel készített, rávilágított, hogy bár abszolút számokban a Szlovákia által küldött fegyvermennyiség eltörpül más, nagyobb országok szállítmányaihoz képest, a GDP arányában mérve előkelő negyedik helyen szerepel. Kiemeljük, hogy az alábbi adatok a háború március 27-ig terjedő időszakát mutatják csak, azóta Ukrajna felfegyverzése még jobban felgyorsult. 

 

Az USA áll az élen

 

Ukrajna legnagyobb támogatója – nem meglepő módon – az Egyesült Államok, amely pénzügyi, katonai és humanitárius segítség formájában eddig 7,6 milliárd eurónyi támogatást küldött Ukrajnába. Ez több, mint amit az EU 27 tagállama együtt küldött eddig. Ennek az összegnek több mint fele katonai támogatást tartalmazott, fennmaradó része pedig humanitárius segítséget.

 hirdetes_300x300  

 

Dobogós második helyen a lengyelek szerepelnek közel 1 milliárdos összeggel. A lengyel adat azért érdekes, mert nagyrészt pénzügyi segítség volt, és csak töredékét tette ki a katonai támogatás. A harmadik helyen az Egyesült Királyság (721 millió euró), majd Németország (492 millió) és Franciaország következik (416 millió euró).

 

Ezek a számok azonban közel sem a valóságot mutatják. Németországban például a magánemberek és magáncégek által küldött támogatások összértéke 631 millió euróra rúg, ami több, mint a német állam hozzájárulása Ukrajna „védelméhez”.

 

Szlovákia „csak” 12. helyen áll, de olyan országokat is megelőz, mint Dánia, Finnország, Belgium, Portugália és Spanyolország.

 

 

Lista a lista mögött

 

Ha az egyes országok lehetőségeihez, mondjuk GDP-jükhöz hasonlítjuk az Ukrajnának küldött támogatásokat, akkor az ukránok legnagyobb támogatói az észtek, akik GDP-jük 0,79 százalékáról mondtak le a javukra. Dobogós második helyezettek a lengyelek (itt is), GDP-jük 0,178 százalékával. A harmadik helyen Livánia áll (0,056 százalék), majd Szlovákia következik 0,05 százalékkal.

 

A listán szerepel Magyarország is, de csak azért, mert a kimutatás nem csak a fegyverszállítmányokat, hanem a humanitárius támogatásokat is figyeli.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.