Nyitókép: AP Photo/Andrew Harnik

 

Németország 50 Gepard típusú, légvédelmi löveggel és radarral felszerelt lánctalpas, páncélos járművet küld Ukrajnának – jelentette be Christine Lambrecht német védelmi miniszter a Ramstein légi támaszponton.

 

Lambrecht elmondása szerint a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) fegyvercég „zöld utat“ kap arra, hogy a német fegyveres erők (Bundeswehr) készletéből átadják a szóban forgó járműveket.

 

A lánctalpasokra két 35 milliméteres automata ágyút szereltek, amelyek egyenként 550 lövést tudtak leadni percenként, és a légi célpontokon kívül a földi célpontok ellen is tudnak harcolni. A tankokat elsősorban az alacsonyan szálló szovjet repülőgépek és helikopterek hatástalanítására tervezték.

 hirdetes_300x300  

 

A Gepardok átadásáról született döntés nagy fordulatot jelent a Németország által képviselt politikában, amely ellenezte Ukrajna nehézfegyverekkel történő támogatását.

 

Olaf Scholz német kancellárt többen is bírálták már amiatt, hogy kormánya nem szállít nehézfegyvereket Ukrajnának. A múlt héten ígéretet tett a német katonai készletekből származó páncéltörő és légvédelmi fegyverek szállítására, amelyeket „védelmi fegyvereknek” nevezett.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.