Pál
  • HUF: 394.04
  • USD: 1.04
  • 23 °C
  • 37 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Čaputová: Reális és betartható időn belül függetlenedni kell az orosz földgáztól

Az államfő szerint Szlovákia nagymértékben függ az orosz gáztól, ennek ellenére nem fenyeget a gázelzárás veszélye.

Nyitókép: SITA/Marek Lukáč

 

Reális és betartható időn belül függetlenedni kell az orosz földgáztól – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német elnökkel közös kassai sajtótájékoztatóján Zuzana Čaputová államfő. Hozzátette: Oroszország bármilyen határozott lépése problémát okozna Szlovákiának.

 

Az államfő emlékeztetett arra, hogy Szlovákia nagymértékben függ az orosz gáztól, ennek ellenére nem fenyeget minket a gázelzárás veszélye.

 

„Kiderült, hogy Oroszország kiszámíthatatlan partner, ezért minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnünk“

 

– mondta Čaputová, hozzátéve, hogy jelenleg a tárolók feltöltése zajlik. Az elnök asszony szerint a háztartások fűtése a következő szezonokra is biztosítva van.

 

Čaputová kulcsfontosságúnak tartja Szlovákia részéről a szerződés feltételeinek betartását. Véleménye szerint Szlovákia felelősségteljes partner, betartja a szerződést, időben fizet és ezt a továbbiakban is így szeretné folytatni.

 

Az államfő azt is megjegyezte, hogy a szerződés kizárólag euróban történő fizetést ír elő, ezért Szlovákia álláspontja a finanszírozás kapcsán az Európai Unió összes tagállamához hasonlóan változatlan. Állítása szerint az összes uniós tagországgal együtt kell működni, és Oroszországtól függetlenül kell biztosítani az energiaforrások jövőjét.

 

„Nem szeretnénk a továbbiakban is az orosz széntől, olajtól és gáztól függeni. Ezen a lehető leghamarabb el kell kezdeni dolgozni“

 

– tette hozzá a német államfő.

 

Steinmerier szerint az orosz gázszállítás Lengyelországba és Bulgáriába történő leállítása szabályszegésnek minősül. „Ez zsarolás, amit nem lehet elfogadni“ – közölte azzal, hogy Németország továbbra is euróban fog fizetni az orosz gázért.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gabor
2022. ápr. 28. 09:57

Reális és beláthato idon belul , meg kell szabadulni az ilyen nyilatkozatokat tevo politikusoktol is !

Olga
2022. ápr. 28. 12:27

Rettenetesen ostoba ez a nő!!!!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket