Nyitókép forrása: mti

 

A CNN-nek adott interjút Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, melyről közösségi oldalán osztott meg videót. Richard Quest újságírónak válaszolva Szijjártó beszélt az ukrajnai háborúról, az orosz gázellátásról és a jogállamisági kérdésről is.

 

Szijjártó már az interjú elején kiemelte, hogy egy ország gáz-, illetve olajellátása nem filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai kérdés. Elmondta, hogy Magyarország gázellátásának 85 %-a és olajellátásának 65 %-a érkezik Oroszországból, amit az infrastruktúra határoz meg.

 

„Nem szórakozásból van ez így, ez a fizikai helyzet Közép-Európában”

 

fogalmazott.

 hirdetes_300x300  

 

A magyar miniszter szerint jelenleg nincsenek alternatív gázforrások, sem alternatív szállítási útvonalak, amik lehetővé tennék, hogy a következő néhány évben teljesen függetlenedni tudjanak az orosz gáztól és olajtól.

 

Szijjártó azt is megerősítette, hogy abban a formában fognak fizetni az oroszoknak a gázért, ahogy azt a Gazprom kéri, és ezzel nincsenek egyedül – korábban példaként említette Szlovákiát is. Mint egy korábbi videójában fogalmazott, Richard Sulík megerősítette, hogy a kért módon utalnak majd a szlovákok is.

 

 

Közben a Financial Times közzétette, hogy információi szerint német, osztrák, magyar és szlovák gázdisztribútorok – köztük az Uniper és az OMV – is számlát nyitnak Svájcban a Gazprombankban. A Bloomberg pedig szerdán arról számolt be, hogy már 10 olyan európai ügyfél nyitott rubeles számlát, akik orosz gázt vásárolnak. Négyen közülük pedig már fizettek is a gázért abban a formában, ahogy azt az oroszok kérik.

 

A háborús helyzettel kapcsolatban Szijjártó azt mondta „a kormány legfontosabb kötelessége most, hogy garantálják Magyarország és a magyar emberek biztonságát.”

 

Kiemelte, hogy bár fegyvereket nem szállítanak, Magyarország történetének legnagyobb volumenű humanitárius segítségét nyújtják Ukrajnának. Quest többszöri firtatására Szijjártó hangsúlyozta, hogy

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.