Nyitókép forrása: AP Photo/Emilio Morenatti

 

Oroszország kemény figyelmeztetést küldött Európának. A svédek népszavazás nélkül csatlakoznának a NATO-hoz. Az orosz haderő tovább nyomult előre Kelet-Ukrajnában, közben pedig Guterres ENSZ-főtitkár kijevi látogatására időzítve érte bombatámadás Kijevet. Délelőtti összefoglalónk.

 

  • Az Egyesült Államok hírszerzése szerint az orosz haderő csütörtökön „lassú és egyenetlen” haladást ért el Kelet-Ukrajnában. A legvalószínűbb forgatókönyv jelenleg az, hogy az oroszok el akarják foglalni egész Donbasz-régiót, vagyis az eredeti ukrán Luhanszk és Donyeck megyét (a szakadár népköztársaságok ezeknek nagyjából csak 40 százalékát fedték le), valamint egészen a Dnyeszteren-túli területekig nyomulna, teljesen elzárva Ukrajna megmaradt részét a tengertől.
  • A svéd kormány szerint „rossz ötlet” a referendum kiírása a NATO-csatlakozásról, mert annak kérdései „bizalmas nemzetbiztonsági információt is érint”. A kérdésben egyébként átfedésben vannak az ellenzékkel, a konzervatív Mérsékelt Párt ugyanezt mondta, azzal, hogy „a szavazóknak nyilván nincsenek illúzióik Oroszországgal szemben”. A svéd NATO-tagság ellen érvelő másik ellenzéki párt, a Baloldali Párt szerint egy ilyen kérdésben a parlamenti jóváhagyásnál komolyabb demokratikus felhatalmazás kell. A helyzet nem egyszerű, mivel Svédországban szeptemberben lesznek parlamenti választások, és a geopolitikán kívül a referendum eredménye felboríthatja a belpolitikai erőviszonyokat is.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár találkozóját követően jelentések szerint két bombatámadás érte Kijevet, a robbanásokat állítólag a CNN balliberális amerikai hírcsatorna két helyszíni tudósítója is hallotta. Az ukrán hivatalos közlése szerint egy nem konkretizált épületet és egy lakóházat ért találat több kilométerre a városközponttól. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök főtanácsadója ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta:

„Rakétatámadás történt a főváros központja ellen az ENSZ-főtitkár hivatalos látogatása alatt. Tegnapelőtt António Guterres egy hosszú asztalnál ült a Kremlben, ma pedig egy kilométerrel tőle robbanások történtek”

 

 – mondta, majd ismét elmondta Ukrajna egy korábbi követelését, miszerint zárják ki Oroszországot az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai közül (Oroszország az ENSZ BT állandó tagja, vétójoga van, az ukrán követelés teljesülése a gyakorlatban az ENSZ létét kérdőjelezné meg).

 

  • Komoly gondolkodnivalót adott a német döntéshozóknak Oroszország azzal, hogy beváltotta korábbi ígéretét, hogy leállította a Lengyelországba és Bulgáriába menő gázszállításokat, mert a két ország nem akart „rubelben fizetni” a földgázért. Bár a döntésre több ország is inkább úgy döntött, hogy nyit egy rubelszámlát az orosz Gazprombanknál (köztük Szlovákia is) az Ukrajna nehézfegyverekkel történő támogatását latolgató Németországnak ez önmagában is jelzésérték.

 

 hirdetes_300x300  

Németország évi 100 milliárd köbméteres gázigényének harmadát szerzi be Oroszországtól. Ha nem jönne több orosz gáz, akkor a háztartások és a kritikus infrastruktúra még valamilyen szintű ellátásban részesülne, de az ipar katasztrofális helyzetbe kerülne.

 

A németek néhány héttel ezelőtt már elővigyázatosságból földgázellátási válsághelyzetet hirdettek ki (annak egyelőre legalacsonyabb szintjét), és takarékoskodásra szólították fel a háztartásokat és a cégeket is.

 

A lengyel és bolgár szállítások leállása miatt a német autógyártók, beszállítók és más német ipari nagyszereplők elkezdtek felkészülni a legrosszabbra, a gázcsapok elzárására. Az iparban is fontos inputanyag a földgáz, a gyártócsarnokok kifűtésétől a konkrét termelési eljárásokon át több területen is használják.

 

Az autóiparnál is nagyobb pofont kapna a félvezetőgyártás, márpedig a chiphiány már egyébként is hatalmas károkat okozott több ipari ágazatnak egyidejűleg.

 

A német gyártók jelenleg sorra adják ki a nyilatkozatokat, hogy takarékossági intézkedéseket vezetnek be, hogy alternatív forrásokat keresnek és szoros kapcsolatot tartanak fenn az állami hatóságokkal.

 

Körkép.sk, reuters, cnbc, BBC

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.