Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

Joe Biden amerikai elnök hétfőn aláírta azt a törvényjavaslatot, ami nagy mértékben leegyszerűsíti Ukrajna amerikai katonai felszerelésekkel való ellátását Oroszország ellen.

 

„Aláírok egy törvényjavaslatot, amely közvetlen támogatja majd Ukrajna kormányát és az ukrán népet, valamint az országuk és demokráciájuk védelmében vívott harcukat Putyin brutális háborújával szemben.”

 

mondta Biden. Hozzátette, a „harc ára nem olcsó, de az agressziónak való engedelmesség még költségesebb”.

 

A törvényjavaslat egy kölcsönbérleti szerződés, ami leegyszerűsíti az Egyesült Államok számára, hogy katonai segélyben és segítségben részesítse Ukrajnát. Amerika eddig is adhatott át felszerelést hitelre vagy lízingre, a most elfogadott törvény azonban jelentősen enyhíti ezek feltételeit – például azzal, hogy egy jóval későbbi időpontban kell csak az ukránoknak megfizetnie a most kapott eszközöket. 

 hirdetes_810x300  

 

A jogszabály gyakorlatilag azt a kölcsönbérleti törvényt idézi, amely alapján az Egyesült Államok szövetségeseit, köztük a Szovjetuniót támogatta a második világháború ideje alatt.

 

Pénteken a Fehér Ház újabb Ukrajnának szánt katonai támogatási csomagot jelentett be 150 millió euró értékben. Ez már a 9. ilyen csomag, eddig összesen (hivatalosan) 3,8 milliárd dollárnyi támogatást adott Washington Kijevnek az invázió elkezdődése óta.

 

A pénteken ígért 150 millió dollár annak a 250 milliós keretnek a maradványa, amely az „elnöki lehívásból” származik, vagyis a kongresszus jóváhagyása nélkül is el lehet költeni többletfegyverek átadására az amerikai készletekből.

 

A múlt hónapban Biden 33 milliárd dollárt kért Ukrajna számára a Kongresszustól.

 

CNBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.