Nyitókép: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Frissítve: 11.03

 

Az orosz fővárosban, a Vörös téren megkezdődött a hagyományos május 9-i, győzelem napi felvonulás, amelyet most természetesen feszülten figyel a világ: sokan találgatták, milyen bejelentést tesz az orosz elnök az Ukrajna elleni háborúról. Putyin azonban negyedórás beszédében csupán „szükségszerűnek és időszerűnek” nevezte az inváziót.

 

Putyin elnök 15 perces beszédet mondott, és a várakozásokkal ellentétben sem valamiféle részleges győzelmet nem hirdetett, sem általános mozgósítást nem jelentett be a harcok felgyorsítására.

 hirdetes_810x300  

 

Az orosz elnök az orosz katonáknak azt mondta, most „Oroszország biztonságáért” harcolnak. Gratulált a veteránoknak a „nagy győzelem” napján, amely a Szovjetuniónak a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelmét ünnepli. Hangsúlyozta, hogy ahogy akkor a nácik ellen küzdött a Szovjetunió, most Oroszország az „újnácikkal” szállt szembe Ukrajnában.

 

Russian servicewomen march during the Victory Day military parade in Moscow, Russia, Monday, May 9, 2022, marking the 77th anniversary of the end of World War II. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

 

Oroszország ukrajnai katonai fellépésével agressziót akadályozott meg – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóján a Vörös téren megrendezett katonai díszszemlén elmondott beszédében.

 

„Nyílt előkészületek folytak egy újabb büntetőműveletre (a Donyec-medencében), a történelmi földjeinkre, köztük a Krímbe való behatolásra. Kijev bejelentette a nukleáris fegyverek beszerzésének lehetőségét, a NATO-blokk pedig aktív katonai fejlesztésbe kezdett a velünk szomszédos területeken”

 

– mondta Putyin.

 

„Ily módon számunkra teljesen elfogadhatatlan fenyegetés jött létre közvetlenül a határainkon”

 

– tette hozzá.

 

Putyin mai beszédében kijelentette, hogy a haza védelme a legszentebb kötelesség és az orosz katonák Donbaszban a hazájukért harcolnak. Az ukrajnai inváziót az egyedüli helyes döntésnek nevezte, mely szerinte reakció volt Kijevre és a nyugati világra.

 

Russian self-propelled artillery vehicles roll during the Victory Day military parade in Moscow, Russia, Monday, May 9, 2022, marking the 77th anniversary of the end of World War II. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

 

Az orosz elnök egyúttal azt is megerősítette, hogy Oroszország háborút folytat a világgal a tradicionális értékekért.

 

„Soha nem mondunk le a hazaszeretetről, hitünkről, a hagyományos értékekről, elődeink szokásairól, a nemzetek és a kultúrák iránti tiszteletről,“

 

jelentette ki Putyin, akinek katonái helyi beszámolók és szemtanúk szerint brutális erőszakot hajtottak végre civilekkel szemben Ukrajnában.

 

MTI/ČTK/Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.