János, Pál
  • HUF: 401.37
  • USD: 1.06
  • 21 °C
  • 35 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Áll a bál a horvátoknál Orbán Viktor múlt heti kijelentése miatt

Bekérették a zágrábi magyar nagykövetet, a magyar külügy szerint félreértésről van szó

Nyitókép: mti

 

A horvát külügyminisztérium bekérette Magyarország zágrábi nagykövetét, hogy adjon magyarázatot Orbán Viktor múltheti kijelentésére, miszerint “elvették Magyarország tengerét” – jelentette több horvát híroldal a horvát külügyre hivatkozva.

 

Orbán Viktor magyar kormányfő a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában beszélt az oroszok ellen tervezett uniós olajembargóról. Mint mondta, a magyar gazdaságra nézve felérne egy atombombával.

 

Orbán magyarázatképp kifejtette, hogy

 

“természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet, a csővezeték egyik fele Oroszországban, egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon”.

 

A horvátok szerint nyilvánvaló, hogy Orbán azon horvát területekre célzott, melyeken magyarok is éltek a Magyar Királyság idején.

 

A horvát külügyminisztérium közlése szerint

 

“Horvátország elítéli a magyar miniszterelnök kijelentését (…) Elítélünk bármilyen területi követelést a szomszédos országokkal szemben”

 

fogalmaztak azzal, hogy szerint az ilyen kijelentések szükségtelenül rontják a két ország egyébként jó baráti viszonyát.

 

Reagált a magyar külügy

 

A horvát külügyminisztérium valamit félreértett – reagált Menczer Tamás államtitkár közösségi oldalán. Mint írta, “a miniszterelnök úr egy történelmi tényt említett”.

 

“Reméljük, hogy horvát barátaink nem ülnek fel a sajtó hisztériakeltésének, és folytathatjuk közös munkánkat az együttműködés fejlesztése érdekében”

 

tette hozzá.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Taksony
2022. máj. 11. 12:50

Teljesen igaza van Orbannak ezek tenyek- ha tetszik masoknak ha nem.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket