Nyitókép: AP Photo/Thibault Camus

 

Ukrajna bejelentette, hogy felfüggeszti a földgáz tranzitját egy olyan tranzitponton keresztül, amelyen az Oroszországból Európába szállított gáz közel egyharmada halad át. A lépésért Moszkvát okolják, mondván, a szeparatisták által megszállt területen az oroszok egyszerűen átirányítják, saját céljaikra használják a gázt.

 

Az ukrán gázrendszert üzemeltető vállalat közölte, hogy szerdától leállítja a luhanszki Szohranyivkán keresztül történő szállítást, „vis maior”-ra hivatkozva. Ez egy olyan záradék, amelyre akkor hivatkoznak, ha egy vállalkozást olyan dolog sújt, amelyet nem tud befolyásolni. Szohranyivka a Szojuz gázvezeték része, amely az oroszországi Orenburg régióból az ukrajnai Ungvárba vezet.

 

Szergej Makogon, a cég vezérigazgatója a Reutersnek elmondta: az orosz megszállók elveszik az Ukrajnán áthaladó gázt, és az ország keleti részén lévő két, Oroszország által támogatott szeparatista régióba küldik. Bizonyítékokat ugyanakkor a vezérigazgató nem említett.

 hirdetes_810x300  

 

A Gazprom nem lát akadályt

 

A Gazprom értesítést kapott Ukrajnától, hogy május 11-én leállítja a gázszállítást az (orosz ellenőrzés alá került) ukrajnai szohranyivkai mérőállomáson keresztül, de nem látja akadályát a tranzit folytatásának – közölte kedd este Szergej Kuprijanov, az orosz gázipari holding szóvivője. Hozzátette, hogy az orosz áramoltatási rendszer alapján technológiailag lehetetlen a tranzitmennyiségeket a szudzsai gázmérő állomásra áthelyezni, ahogyan azt az ukrán fél javasolja.

 

A Naftohaz Ukrajini arról is értesítette a Gazpromot, hogy amennyiben az orosz oldalról folytatódik a szohranyivkai állomásra történő gázszállítás, az ukrán gázszállító rendszer kilépési pontjain a mennyiségek ennek megfelelően csökkennek. A Gazprom ezzel kapcsolatban közölte, hogy nem kapott megerősítést a vis maior körülményeiről, és nem látja akadályát annak, hogy a munkát a korábbi rendszerben folytassa.

 

Kuprijanov hangsúlyozta, hogy a Gazprom maradéktalanul eleget tesz az európai fogyasztókkal szembeni valamennyi kötelezettségének, és a szerződésnek megfelelően szállít tranzitgázt, a tranzitszolgáltatásokért pedig maradéktalanul fizet. Mint mondta, az ukrán szakemberek továbbra is nyugodtan dolgozhatnak a szohranivkai és a novopszkovi kompresszorállomásokon.

 

A szohranivkai tranzit teljes mértékben biztosított, nem volt és nincs panasz a partnerek részéről” – mondta a Gazprom szóvivője.

 

euronews.com/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!