Nyitókép forrása: nato.int

 

A finn elnök és miniszterelnök közös sajtótájékoztató keretében jelentette be csütörtökön, hogy Finnország azonnali hatállyal kérvényezni fogja csatlakozását az Észak-atlanti Szövetséghez (NATO).

 

Várhatóan a korábban hasonló szándékot jelző Svédország is hasonló bejelentést tesz.

 

A Reuters közlése szerint a NATO vezetése arra számít, hogy a két skandináv ország gyorsan elnyeri a tagságot, amivel megnyílna a lehetőség azelőtt, hogy az északi régióban nagyobb mértékű NATO katonai jelenlét épüljön ki.

 

 hirdetes_300x300  

„Finnország azonal hatállyal kérvényezi tagfelvételét” – jelentette ki Sauli Niinisto elnök és Sanna Marin miniszterelnök Helszinkiben csütörtök délelőtt.

 

Finnországnak 1300 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal, mostani döntésével gyakorlatilag feladta hosszú történelmi hagyományokra visszamenő semleges státuszát. Oroszország korábban jelezte, hogy Finnország és Svédország NATO-csatlakozása „komoly katonai és politikai következményekkel járna”, például atomütőerő telepítése határaikhoz közel.

 

Nagyon úgy fest, hogy sem a finn sem a svéd politikai vezetés nem kíván népszavazást tartani a kérdésben. A közelmúltban ugyan jelentek meg felmérések, amelyek azt mutatták, hogy a csaltakozáspártiak vannak többségben. Persze, a felméréseket mindig fenntartásokkal kell fogadni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.