Nyitókép: Adem Altan/AFP

 

„Hibának” nevezte Recep Tayyip Erdoğan török elnök Finnország és Svédország tervezett felvételét az Észak-Atlanti Szövetségbe (NATO). Erdoğan elmondta, hogy Törökországnak nincs pozitív tapasztalata a skandináv országokat illetően.

 

„A skandináv országok olyanok, mint a terrorszervezetek melegágyai.”

 

– mondta a megjelent újságíróknak Isztambulban. Erdoğan szerint ezek az államok menedéket adnak a Törökországban betiltott Népi Forradalmi Felszabadítási Front vagy a Kurd Munkáspárt tagjainak.

 

A török ​​elnök a továbbiakban azt is megjegyezte, hogy országa korábbi vezetői is „hibát követtek el”, amikor 1952-ben beleegyeztek Görögország felvételébe a NATO-ba. Mint mondta, Törökország nem akar újabb hibát elkövetni ebben a kérdésben.

 hirdetes_300x300  

 

Finnország hivatalosan is bejelentette, hogy kérni fogja az ország NATO-csatlakozását. Finnországot több ország, köztük Franciaország, Németország és Szlovákia, valamint Jens Stoltenberg, a Szövetség főtitkára is támogatta. A szövetség bővítését azonban minden tagországnak egyhangúlag jóvá kell hagynia, így Törökországnak is.

 

Törökország mind Ukrajnával, mind az Orosz Föderációval jó kapcsolatokat ápol, ezért Ankara igyekszik közvetítőként fellépni a Kijev és Moszkva közötti fegyveres konfliktus megoldásában.

 

Teraz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.