Nyitókép forrása: Shutterstock

 

Az Egészségügyi Világszervezet péntekre rendkívüli ülést hívott össze azután, hogy Európában az igazolt majomhimlő-esetek száma átlépte a 100-at.

 

Egyre több országban azonosítanak majomhimlő-eseteket. Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban, Kanadában, Svédországban és Olaszországban igazolt esetek vannak, Franciaországban egyelőre még valószínű esetekről számoltak be.

 

A majomhimlőt az 1950-es években fedezték fel Afrikában. Két variánsa van, a nyugat-afrikai törzs, amelynek halálozási aránya 1 százalékos, és az agresszívebb kongói törzs, amelynek 10 százalékos is lehet a halálozási rátája.

 

 hirdetes_300x300  

A kutatók azért aggódnak, mert Afrikán kívül még sosem jelent meg ilyen méretekben a majomhimlő. A szakértők eddig nem kongatták meg a vészharangot, mert a vírus jóval lassabban terjed, mint a koronavírus, így nem tartanak újabb világjárványtól.

 

A mostani aggodalom inkább arról szól, hogy nem tudni, milyen tényezők játszanak közre az Afrikán kívüli terjedésért. Kifejezetten a majomhimlő ellen nincs vakcina, de a himlők elleni védőoltások 85 százalékban hatékonyak ellene.

 

Körkép.sk, reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!