Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Négy napja esett el Mariupol városa, ahol több ezer ukrán katona ásta be magát a több mint 10 négyzetkilométeres területen fekvő Azovsztal acélműbe. A város nagy része megsemmisült és orosz kézen volt, de az üzemben lévők lőszer és étel utánpótlás nélkül is kitartottak, amíg ki lehetett tartani. Négy nappal ezelőtt aztán az utolsó ukrán katonát is evakuálták a komplexumból. A Stratfor amerikai hírszerző ügynökség elemzése alapján most górcső alá vesszük a délkelet-ukrajnai város feletti orosz győzelem jelentőségét.

 

A rövid verzió szerint Mariupol eleste orosz katonai forrásokat szabadított fel, amelyeket átirányíthattak a donbaszi frontra, ezenkívül ténylegesen összefüggő szárazföldi folyosó jött létre a Krím és a szakadár népköztársaságok között.

 

Az ukrán védők 86 napig tartották a várost. Az orosz közlése szerint május 16. óta május 25-ig 2439 ukrán katona adta meg magát az acélüzemnél. Bár Kijev abban reménykedik, hogy fogolycserével kiválthatja fogságba esett katonáit, aligha valószínű, hogy az oroszok kiadnák őket az ukránoknak.

 

 hirdetes_300x300  

Az elfogott katonákat Moszkva propagandacélokra fogja felhasználni, hogy igazolja az Ukrajna elleni inváziót, amelynek egyik céljaként korábban a „nácítlanítást” jelölte meg. Az Azov-zászlóaljban akadnak ugyanis neonáci elemek is, akikkel majd példát statuálnak, testükre tetovált náci jelképeiket pedig majd mutogatják a sajtóban, azt a hatást keltve, mintha az egész hadtest olyan emberekből állt volna – ami nem igaz.

 

Most, hogy Mariupol minden négyzetcentimétere orosz kézen van, a várost ostromló orosz erők északfelé vonulnak, hogy erősítsék a Donbasz elleni offenzívát. A harcok várhatóan egyre keményebbek lesznek, az oroszok megpróbálják felőrölni az ukrán erőket.

 

Itt érdemes megemlíteni, hogy a kelet-ukrajnai helyzet merőben más lehet, mint az invázió első orosz rohama. A korábban igen magabiztos ukrán vezetés az elmúlt napokban többször is elismerte, hogy nagyon durva harcok folynak, és napi 100 körül vannak emberéletekben mért veszteségeik. Hasonló kijelentésekre korábban nem nagyon volt példa.

 

Az oroszok jelentős sikereket értek el Propaszna városánál. Itt húzódik a kelet-ukrajnai szakadárokkal folytatott harcok egyik megerősített, ostromra alaposan felkészített harcvonala. Ezt az oroszok már csaknem áttörték. Jelenetős előrehaladást értek el Lyman városánál is. Ez a két körülmény Szeverodonyeck bekerítésével fenyegeti az ukránokat, ami ha megtörténik, arra kényszeríti az ukrán erőket, hogy védhetőbb pozícióba vonuljanak vissza.

 

Mariupol városa stratégiai szempontból is jelentős volt. Ez Donbasz megye legnagyobb városa, ami nem volt az oroszbarát szakadárok kezén, és Délkelet-Ukrajna legfontosabb gazdasági központja is egyben, ami még Kijev irányitása alatt állt.

 

Megszerzésével Oroszország megkezdhette a mariupoli kikötő aknamentesítését, amit hivatalos közlése szerint május 24-én fejeztek be. Ezzel újabb lehetőséget nyernek az oroszok, hogy utánpótlást szállítsanak a donbaszi fronthoz, ráadásul jelentősen javul az oroszok által elfoglalt városok és települések lakosainak ellátása is. Ez utóbbi érv azért sem elhanyagolható, mert az oroszok az egész ukrán Fekete-tengeri partvonalat bekebeleznék, és könnyebb dolguk lenne a tervezett népszavazásokkal, ha a lakosság viszonylag kevésbé lenne elégedetlen…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.