Nyitókép: AP Photo/Markus Schreiber

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök határozottan elutasítja azokat a javaslatokat, amelyek az orosz erők által megszállt területek feletti ellenőrzés feladására irányulnak annak érdekében, hogy békemegállapodást kössön Oroszországgal.

 

Zelenszkij csütörtök esti videójában azt mondta, hogy a „nagy geopolitikusok“, akik ezt sugallják, figyelmen kívül hagyják a hétköznapi ukránok érdekeit – „azon ukránok millióiét, akik azon a területen élnek, amelyeket a nyugati politikusok elcserélnének a béke illúziójára“.

 

Zelenszkij kihangsúlyozta, hogy Ukrajna érdekeit soha nem írhatja felül azok akarata, akik már alig várják, hogy ismét találkozhassanak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

 hirdetes_300x300  

 

„Mindig gondolnunk kell az emberekre, és emlékeznünk kell arra, hogy az értékek nem csak szavak“

 

– hangsúlyozta.

 

Zelenszkij szavaival Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert kritizálta, aki a héten a davosi Világgazdasági Fórumon tartott beszédében kijelentette, hogy Ukrajnának el kellene fogadnia a Krím orosz megszállását.

 

Henry Kissinger: Ukrajnának fel kéne adnia a Krímet, különben sosem lesz béke

 

„Ez a kijelentés azt a benyomást kelti, hogy Kissinger úr naptárában nem a 2022-es év szerepel, hanem 1938“

 

– jegyezte meg az ukrán elnök a müncheni egyezményre utalva.

 

Azt is megjegyezte, hogy egyes nyugati médiákban kezdenek megjelenni olyan „szimptomatikus“ vezércikkek, miszerint Ukrajnának nehéz kompromisszumokat kellene elfogadnia, és a békéért cserébe fel kellene adnia a területét.

 

Zelenszkij ezeket a javaslatokat a brit és francia politikusok erőfeszítéseihez hasonlította, akik 1938-ban jóváhagyták a csehszlovák határ egy részének Németországhoz csatolását abban a reményben, hogy ez megakadályozza az újabb háborút.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!