Nyitókép forrása: Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

 

Az Európai Központi Bank hamarosan leáll eszközvásárlási programjával és elkezdi a kamatemelést – írja a Bloomberg hírügynökség. Az amerikai Fed (kvázi jegybank) már három hónapja megtette az első kamatemelését. Várhatóan az EKB a jövő héten bejelenti hivatalosan is a kötvényvásárlások végét és a hitelfelvétli költségek növekedését hozó kamatemelést.

 

Alapjáraton az infláció kezelésének egyik módja lehetne a kamatemelés, ám jelen helyzetben számos gazdasági probléma hatása miatt (energiaválság, munkaerőhiány, ellátási láncok összeomlása, háború) ez igen kétélű fegyver.

 

A kamatok emelésével nőnek a hitelfelvételek költségei, legyen szó inflációt mérséklő szociális csomagokat tervező országokról, a vállalatokról vagy a hétköznapi emberekről. Ugyanakkor a kamatemelés pénzt von ki a piacról, ami mérsékli az inflációt, legalábbis papíron. Ha ugyanis érdemben nem csökkenti az inflációt, akkor még súlyosabb gondot okoz.

 

 hirdetes_300x300  

Ha az infláció marad, de a magas kamatterhek miatt megtorpan a befektetés, a termelés és a fogyasztás, akkor staggfláció állhat elő: közel nulla gazdasági növekedés magas inflációval párosítva.

 

Mindennek ellenére az EKB meredek (nem 25 bázispontos, hanem kétszeri 50 bázispontos) kamatemelését az osztrák, a holland és – csodák csodája – a szlovák jegybankelnök, Peter Kažimír is támogatja.

 

Májusban az eurózóna inflációs rátája 8,1 százalékos volt, Szlovákiában 11,8 százalékos drágulást mért az Eurostat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!