Huba
  • HUF: 406.52
  • USD: 1.01
  • 21 °C
  • 28 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Olajembargó EU-s módra: Három uniós tagállam orosz kőolajat szállít Ázsiába, nagy tételben, nagy nyereséggel

Őrület: Európa segíti hozzá alternatív piacokhoz Oroszországot, az oligarchák gazdagodnak, mi ráfizetünk

Nyitókép forrása: inews.co.uk

 

Miközben az olajembargó keretében az orosz kőolajból készült termékekre exporttilalmat erőszakoltak ki a nyugati tagállamok, vagy három ország, amely most az alapnyereségük háromszorosáért, soha nem látott tételben szállítja az orosz kőolajat – Ázsiába. Igen, itt egy újabb bizonyíték Brüsszel rövidlátásának, és annak, ha profitról van szó, a sokat hangoztatott szolidaritás lekerül az asztalról.

 

Görögország, Ciprus és Málta kereskedelmi tankerhajói alapesetben az orosz exportált kőolaj negyedét, harmadát szállítják a világ különböző pontjaira. A orosz-ukrán konfliktus kitörése óta ez az arány több mint a felére hízott. Paradox módon az olajembargónak, a kőolaj drágulásának, az árfolyamok alakulásának, és szállítási ár emelkedésének köszönhetően már háromszoros árréssel dolgoznak.

 

Magyarul: nem elég az EU lábon lőtte magát az olajembargóval, de még csökkenti is annak hatékonyságát azzal, hogy tevékenyen segíti az orosz kőolaj alternatív piacokra való eljuttatását.

 

Február óta a három fentebb említett ország nagy kereskedelmi flottája 17,3 milliárd dollár értékben szállított orosz kőolajat az EU-n kívüli országokba, és ezt a gyakorlatot tovább folytatják.

 

Miközben Brüsszel már a nemrég tető alá hozott megállapodás felrúgásán dolgozik egy importvámmal, Brüsszel mentességet adott a görög, máltai és ciprusi cégeknek az orosz kőolaj szállítására, amivel sok európai oligarcha tekintélyes extraprofitra tesz szert – miközben az EU által generált gazdasági válság hatásait az egyszerű emberek fizetik meg.

 

Annak ellenére, hogy végig az volt embargós narratíva lényege, hogy az Európába menő orosz kőolajexport 80 százalékát kitevő, hajón érkező szállítmányokat szankcionálja az EU. Nem csak hogy kiherélték az olajembargó legfontosabb részét, de még segítik is Oroszországot alternatív piacokat elérni, miközben az európai infláció új csúcsokat döntöget. 

 

A fentiek is azt bizonyítják, hogy az oroszok elleni európai szankciók legnagyobb vesztese épp Európa lesz, mivel egyszerűen nem érvényesül az az elv, hogy az embargó az ellenfélnek (Oroszországnak) jobban fájjon, mint nekünk.

 

Körkép.sk, independent

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2022. jún. 09. 05:38

A szankciók nem Oroszországnak szólnak, hanem a tagországoknak, mellyel eladósítják, ellehetetlenítik azokat, így kényszerítve a központi hatalom irányelveinek elfogadására, egy Brűsszel fővárosú egyesült európa nemzetek feletti hatalmának létrehozására. Egy mocsok uralkodni vágyó bagázs, akiket csak a hatalom érdekel, ahol az emberek másodrendűek éppen úgy, mint az ukrán nép.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket