Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Ukrajna ígéretet tett arra, hogy előnyben részesíti a „Donyecki Népköztársaság” nevű – csak Oroszország által elismert – szakadár kelet-ukrajnai terület legfelsőbb bírósága által halálra ítélt két brit állampolgárt, ha sikerül további fogolycserékről megállapodni Oroszországgal – közölte pénteken egy brit parlamenti képviselő.

 

A 28 éves Aiden Aslint és a 48 esztendős Shaun Pinnert a dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban fogták el még áprilisban, és azzal vádolták őket, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban a „Donyecki Népköztársaság” államrendjének megdöntéséért. Ugyanezen vád alapján a donyecki bíróság halálra ítélt egy Szaaudun Brahim nevű marokkói állampolgárt is.

 

Robert Jenrick, annak a nagy-britanniai választókörzetnek az alsóházi képviselője, ahol Aslin családja él, a BBC brit közszolgálati televíziónak péntek este kijelentette: a két brit állampolgár nem zsoldos, hanem „személyes okokból” él Ukrajnában, ahová még az Oroszország indította háború előtt költöztek, és ott csatlakoztak az ukrán fegyveres erőkhöz.

 

 hirdetes_300x300  

Jenrick szerint így hadifoglyokként kell őket kezelni, és az első adandó alkalommal vissza kell őket juttatni Ukrajnába. Ehelyett egy kirakatper végén halálra ítélték őket – fogalmazott a brit képviselő.

 

Jenrick elmondta: felkérte Liz Truss brit külügyminisztert, hogy vesse fel az ügyet Oroszország londoni nagykövetének.

 

Hozzátette ugyanakkor: erről az ügyről elsősorban Ukrajnának és Oroszországnak kell tárgyalnia, és remélhetőleg rövid időn belül el lehet érni egy fogolycsere-megállapodást.

 

Ilyen fogolycserék jelenleg is zajlanak az ukrán és az orosz hadsereg között – mondta a brit alsóházi képviselő.

 

Jenrick elmondta azt is, hogy beszélt Ukrajna londoni nagykövetével, aki biztosította őt arról, hogy az egyik ilyen fogolycsere során Ukrajna elsőbbségben részesíti a két britet.

 

A képviselő szerint ugyanakkor ez azon is múlik, hogy Oroszország segítőkésznek bizonyul-e és tartja-e magát a nemzetközi joghoz. Jenrick szerint azonban az elmúlt hetekben, hónapokban semmi nem utalt arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó erre, hiszen háborús bűncselekményeket követ el, mint ahogy ez a bírósági tárgyalás is azzal ért fel.

 

Liz Truss pénteken beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel a két brit szabadon engedését célzó erőfeszítésekről, de a Twitter portálon este közzétett rövid közleményében nem fedett részleteket a megbeszélésről.

 

A brit külügyminiszter ugyanakkor megerősítette, hogy London a hadviselő felekre vonatkozó genfi konvenció megdöbbentő mértékű megsértésének tartja a két brit ellen hozott halálos ítéletet.

 

Ben Wallace brit védelmi miniszter pénteken előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A londoni védelmi minisztérium azonban nem részletezte, hogy tárgyalásukon szóba került-e a donyecki szakadár terület bírósága által elítélt britek ügye.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.