Nyitókép: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Szerdán a cseh parlament előtt szólalt fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A videóhívás során felemlegette a cseh képviselőknek az 1968-ból fennmaradt „Veletek vagyunk, legyetek velünk” jelszót,amellyek akkoriban a csehszlovák lakosság üzent a szovjet vezetéssel tárgyaló vezetőinek. Zelenszkij köszönetet mondott a cseheknek az eddigi segítségért, egyúttal arra figyelmeztette őket, hogy az Ukrajna elleni agresszió csak az első lépés amellyel Oroszország utat akar nyitni Európába.

 

Zelenszkij felszólalása nagyjából 12 percig tartott, és már rögtön az elején felemlegette az 1968-as csehszlovákiai eseményeket. Úgy véli, hogy a csehek az Ukrajnának nyújtott segítséggel saját magukon is segítettek. Kiemelte, hogy a csehek akkor adtak fegyvert az ukránoknak, mikor arra a legnagyobb szükségük volt. Hangsúlyozta azonban, hogy a támogatásnak addig kellene tartania, míg Ukrajna nem győz.

 

„Oroszország nem fog megállni Ukrajna határán, hanem tovább akar menni és le kívánja igázni a többi európai nemzetet is”

 

 hirdetes_810x300  

mondta Zelenszkij, aki szerint „Ukrajnában Európa jövőjéért folyik a harc”.

 

Zelenszkij felszólította a cseheket, hogy az Európai Tanács soros elnökségének átvétele után legyenek maximálisan aktívak abban, hogy az európai vezetők egyetértsenek, hogy „megerősíteni Európát közös ügyünk”.

 

Az ukrán elnök arra is felszólította a cseh képviselőket és szenátorokat, hogy kapcsolódjanak be a háború utáni Ukrajna újjáépítésébe például egy-egy konkrét régió patronálásával.

 

Zelenszkij felszólalása előtt Petr Fiala cseh kormányfő is szólt a képviselőkhöz, kifejezte az urkánok bátorsága iránti csodálatát.

 

„Egész Európának meg kell értenie, hogy Ukrajna nem csak önmagáért harcol”

 

mondta Fiala, majd közölte, hogy Csehország soros elnöksége alatt két prioritást fogalmaz meg: az egyik mielőtt EU-tagjelölti státuszt adni Ukrajnának, a másik pedig a lehető legkeményebb Oroszország elleni szankciók támogatása. Fiala arról is beszámolt, hogy Ukrajna katonai megsegítése ezután is folytatódik.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!