Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

 

kiril Petkov bolgár miniszterelnök kormány valószínűleg megbukik a parlamentben szerdán tárgyalásra kerülő bizalmatlansági szavazáson – írja a Politico.eu.

 

Petkov korrupcióellenes agendával került hatalomba hat hónappal ezelőtt, és az Ukrajna elleni orosz inváziót követően határozottan oroszellenes álláspontot képviselt.

 

A mostani helyzet újabb belpolitikai válsághullámot idézhet elő, hiszen a jelenlegi kormány is három előrehozott választás árán alakult meg. Ha a Petkov kabinet is elbukik, az újabb előrehozott választást jelentene – 2021 áprilisa óta immáron a negyediket.

 

 hirdetes_300x300  

Petkov viszonylag jól idomult orosz-ukrán kérdésben a nyugati narratívához, és azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy nem volt hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért, amiért el is zárták az oroszok a feléjük menő gázcsapot. Ugyanakkor Bulgária sem szállít fegyvereket Ukrajnának, mert Fekete-tenger partján fekvő országként van félnivalója, hogy hirtelen orosz hajók jelennek meg felségvizein.

 

Az újabb belpolitikai válság azután robbant ki, hogy Szlavi Trigonov és kormánya kilépett a kormánykoalícióból, mert nem értettek egyet a költségvetéssel kapcsolatban – magyarul: sokat akart markolni bizonyos beruházási forrásokból – és Trigonov szerint Petkov túlságosan megengedő álláspontot képviselt Észak-Macedónia uniós csatlakozásának kérdésében.

 

Bár Trigonov pártjából sokan átpártoltak Petkov koalíciójához, mondván, hogy pártjuk a koalíció megbuktatásával a maffia oldalára állt, amit ők nem tudnak támogatni, még mindig 6 szavazat hiányzik Petkovnak ahhoz, hogy elhárítsa a bizalmatlansági indítvány megszavazásának veszélyét.

 

 Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.